Nicolae Sarcină, tratează Gorjul ca pe moşia personală

 

 

succesÎn urmă cu mai bine de un an, presa semnala faptul că celebrul Târg auto al lui Nicolae Sarcină este o veritabilă bombă pentru târgujieni. Din fericire, nu s-a întâmplat o drama dar nici autorităţile nu au mişcat un deget. Rememorăm amănuntele cazului, mai ales că nu s-a făcut nimic pentru siguranţa celor care trec pe acolo:

 

În luna februarie 2012, la Sighetu Marmaţiei a avut loc o explozie soldată cu 21 de victime (morţi si răniti). Ancheta a stabilit că accidentul s-a produs din cauza inconştienţei si lipsei de rigoare a celor care trebuiau să verifice respectarea normelor  privind exploatarea reţelelor de gaz. Sighetul Marmatiei nu este singurul oraş în care există astfel de situatii de neglijenţă din partea autoritătilor.
La Tg. Jiu, spre exemplu, desi de data aceasta reprezentanţii Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale ”TRANSGAZ” S.A. Mediaş au sesizat administraţia locală (primăria) în legătură cu riscul la care sunt expusi vizitatorii târgului auto din localitate, nimeni din administratie nu miscă un deget pentru a îndrepta lucrurile. Firma de transport gaze a transmis primăriei un document (adresa nr. 18552) prin care avertizează cu privire la pericolul la securitatea fizică a locuitorilor orasului, prin amenajarea unui ”târg auto” chiar deasupra magistralei de gaze. Locuitorii din Târgu-Jiu ar trebui să stie că târgul auto amenajat de SC Succes Nic Com S.R.L. nu are autorizaţie si că a fost amenajat chiar în zona de protectie a unor magistrale care transportă gazele naturale, încălcând flagrant prevederile Legii constructiilor (nr. 50/1991) si a normelor legale pentru proiectarea si executia conductelor de alimentare si transport a gazelor naturale.
Firma Succes Nic Com S.R.L. Bâlta sustine că are avizele necesare din partea TRANSGAZ S.A., ceea ce este adevărat, însă avea obligatia să respecte condiţiile obligatorii de securitate si securizare a infrastructurii, asa cum apare si în autorizatia de construire nr. 7/12.01.2012, eliberată de Primăria Municipiului Târgu-Jiu, care prevedea executia lucrărilor aferente proiectului în  conformitate cu cerinţele S.N.T.G.N. ”TRANSGAZ” S.A. Medias.
Dar cum interesele economice personale si obtinerea unui profit rapid, indiferent de consecinţele asupra semenilor sunt mai puternice în Gorj decât legea, firma puternicului om de afaceri Nicolae Sarcină s-a apucat de excavat si turnat betoane la întâmplare si de amenajat cotineţe pentru grătare şi frigărui, fără să ţină seama de avize si interdictii, asa că, suntem siguri, tragedia de la Sighet poate să se repete în orice moment si pe plaiurile oltenesti de sub munte, dar la alte dimensiuni, mult mai mari.
TRANSGAZ Medias a sesizat primăria condusă de Florin Cârciumaru că respectivele constructii ”pun în pericol grav integritatea conductei si pot provoca accidente tehnice soldate cu explozii si incendii de proportii având în vedere capacitatea de transport a acesteia”, specialistii cerând ”sistarea lucrărilor de amenajare si interzicerea accesului persoanelor si mijloacelor auto de transport” în zonă.
Interesantă sau mai degrabă inconstientă este reacţia primarului Florin Cârciumaru în această situatie, de o gravitate fără precedent, în contextul în care locul respectiv este frecventat, în fiecare joi si duminică, de mii de persoane, care se bat pe tarabele de mici unde se lucrează cu focul deschis, primarul refuzând sistarea lucrărilor si interzicerea organizării evenimentelor, desi Legea 50/1991 îl obligă să ia măsuri.
Controalele primăriei au fost făcute de formă, pentru că hârtiile de la TRANSGAZ trebuiau acoperite într-un fel. În urma controalelor s-a dispus sistarea unor lucrări terminate, însă nimănui nu pare să-i fi trecut prin minte să interzică  organizarea evenimentelor publice lângă  conductele cu gaz. Interesele economice par astfel mai importante si mai presus de viata oamenilor.
Angajatii TRANSGAZ recunosc că în zonă se simt emanaţii puternice de gaze, iar o eventuală deflagratie ar avea efecte catastrofale, în conditiile în care, în vecinătate există si o statie de combustibil a OMV PETROM, un segment de cale ferată pe ruta Târgu-Jiu – Petrosani si o statie de transformare a TRANSELECTRICA, creând un peisaj apocaliptic, lucru care nu pare să-i trezească fiori lui Florin Cârciumaru, interesat mai mult de imaginea publică si băile de multime cu ocazia ”festivalurilor” cu multi mici si bere … onorate cu succes de prezenta firmelor primului investitor al Gorjului, Nicolae Sarcină.
Angajati ai primăriei, care doresc să-si protejeze identitatea, spun că Nicolae Sarcină este unul dintre sponsorii primarului Florin Cârciumaru, ceea ce-l împiedică pe edil să-si facă treaba impartial, preferând promovarea propriei imagini.
Poate că primarul se va trezi la realitate abia după ce conducta de gaz va sari în aer si abia atunci să înteleagă că nimeni nu este mai presus de lege, nici chiar prietenul Nicolae Sarcină.
Dacă autoritătile locale nu îsi vor lua în serios treaba si nu vor constientiza pericolul la care sunt expusi cetătenii, Tg. Ju poate ajunge în orice moment pe harta oraselor cu evenimente tragice ale României, alături de Sighet, Mihăilesti sau Petrila.

Sursa:www.promptmedia.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s