Complexul Energetic Oltenia preia o termocentrală care este monitorizată de Comisia Europeană

 

ROMAG-TERMOCEO este pe cale să intre într-o problemă şi mai mare decât cele cunoscute. Termocentrala Romag are nevoie de investiţii majore care nu pot fi făcute de CEO iar jaful de acolo nu a fost nici până acum lămurit. România este în procedură de infringement la Turnu Severin.

Viitoarea „achiziţie” a CEO are mari probleme, este un cartof încins pus în mâna gorjenilor. Rovana Plumb, ministrul Mediului a declarat la Turnu Severin, la jumătatea acestei săptămâni că:”România este în procedură de infringement în ceea ce priveşte nerespectarea directivei la Romag Termo a limitelor de dioxid de sulf. Suntem în monitorizare şi încercăm cu Agenţia de Mediu, cu Garda de Mediu şi conducerea RAAN să găsim o soluţie astfel încât să răspundem la data de 30 septembrie Comisiei de măsurile pe care le luăm. Este necesar să se facă anumite investiţii”.

Infringement pentru România

 

Procedura de infringement presupune un avertisment al Comisiei Europene privind rezolvarea problemelor de mediu, în caz contrar organismul urmând să sesizeze Curtea Europeană de Justiţie, care este competentă cu stabilirea sancţiunilor pecuniare pentru nerespectarea directivelor asumate în tratatul de aderare la Uniunea Europeană.

 

 

 

„Vom vedea împreună cum vom gestiona aceste situaţii, în aşa fel încât să ieşim din infringement, însă, din punctul meu de vedere, ca om politic şi ca cetăţean, poate că mai puţin important este infringement-ul – în momentul de faţă nu avem sancţiuni pecuniare, e vorba de anumite clarificări pe care trebuie să le transmitem Comisiei -, ci este vorba efectiv de sănătatea cetăţenilor. Prioritatea noastră la nivelul Ministerului Mediului este să respectăm şi să protejăm sănătatea cetăţenilor, iar în al doilea rând, bineînţeles, este aceea de a respecta angajamentele asumate în tratatul de aderare, domeniul mediului este singurul reglementat în proporţie de 100% de Uniunea Europeană prin diversele acte normative”, a explicat Plumb.

 

Cu privire la emisiile de dioxid de sulf de la sucursala Romag Termo a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin, ministrul Mediului a spus că acestea sunt de zece ori mai mari decât cele cele admise.

 

„Este o depăşire de zece ori mai mare decât limita admisibilă de dioxid de sulf. Trebuie luate măsuri rapide, astfel încât să nu punem în pericol sănătatea cetăţenilor”, a spus ministrul Mediului.

 

 

 

RAAN se află în prezent într-un proces de reorganizare, având datorii către furnizori de peste 800 de milioane lei.Din cauza datoriilor neachitate, furnizorii de servicii au apelat la executorii judecătoreşti şi s-a pus sechestru pe autoturisme, locomotive, clădiri, terenuri şi chiar pe sediul regiei din Drobeta Turnu Severin.

 

În urmă cu două săptămâni, mai multe maşini deţinute de RAAN au fost ridicate în contul creanţelor, iar sediul central al unităţii, de pe Bulevardul Nicolae Iorga din Drobeta Turnu Severin, a fost scos la vânzare, licitaţia urmând să aibă loc în 18 septembrie. În anunţul de vânzare a sediului, publicat pe site-ul executări.com, se arată că cel care îşi va adjudeca sediul central al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare va avea: clădire sediu administrativ, parter, etaj 1, 2 şi parţial 3; construcţii rămase de la fostul CET: coş fum şi gospodărie păcură; construcţii relativ noi, dar neevidenţiate în CF: bază sportivă, vestiar bază sportivă şi remiza, lucrări de sistematizare ale terenului, dar şi teren intravilan de 43.814 metri pătraţi. Executarea sediului se face la cererea SC TPU Drobeta SA, societate deţinută de omul de afaceri Constantin Bădescu, care a avut diverse contracte de prestări servicii cu Regia.

Jaful de la RAAN Turnu Severin

Cu mai multe luni în urmă, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunțat destituirea tuturor directorilor Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) din cauza abuzurilor descoperite de Corpul de Control: ”’Am destituit toţi directorii RAAN. Nu se găsesc 200.000 tone de cărbune. O investiţie a început acolo de 4 ani şi nu e gata, ne mai trebuie 200 milioane lei. Costa iniţial mai puţin. După contractul încheiat cu SNLO (Societatea Naţională a Lignitului Oltenia) în 2009, a doua zi au şi majorat preţul. De asemenea, pentru pază sunt angajaţi 160 de oameni. Salariile de la RAAN sunt între 4.000 şi 8.000 lei”,  explica ministrul.

Cu pierderi de 170 de milioane de euro acumulate în ultimii ani, RAAN îşi permite încă să hrănească 200 de şefi, dintre care 16 directori.

De-a lungul timpului, presa a semnalat manevrele prin care conducerile, indiferent de culoarea politică, au reușit să sărăcească  o regie atât de bogată și care se anunța a fi una din sursele importante de venit la buget.

Să ne amintim numai de știrile care relatau despre vreo 40.000 de tone de pământ pe care țiganii din Strehaia le-au vândut pe post de cărbune, prin 2007, Termocentralei de la Hălânga.

Dar jefuirea regiei pare să fi început mai înainte. Spre exemplu, în timpul directorului Traicu Rodin (1998-2005) apa grea s-a vândut la jumătate de prețul de producție către Coreea de Sud și China, prejudiciul adus statului fiind estimat la 5 milioane de dolari. Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru pagubă, pentru că la  sfârşitul anului 2001, cabinetul Năstase a emis OUG 191 care permitea astfel de vânzări – „În perioada 2001-2004 Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare poate livra la export apa grea la preţuri promoţionale”. Coincidență sau nu, presa locală a semnalat că în aceeași perioadă directorului Traicu i-a înflorit o vilă  (vezi foto) la Eșelnița.

Ministrul Niță vorbea despre contracte păguboase. Așa se pare că au fost contractele pentru executarea de lucrări la depozitul de zgură şi cenuşă al Sucursalei ROMAG TERMO pe care Constantin Săceanu (director general până în 2009) , le-a încredințat, fără licitație,  ENERGOCONSTRUCŢIA Bucureşti, care a obținut din această afacere 38.500.000 lei.

RAAN nu a câștigat mare lucru din aceste afaceri, dar directorul Săceanu a scăpat de stresul cotidian cât mai departe de casă (în Kenya, Austria, Elveţia şi Dubai).  Și tot în perioada mandatului a reușit să-și ridice la Batoți (Mehedinți) o casă de vacanță.

Un alt personaj ale cărui afaceri au prosperat în perioada directoratului la RAAN este Adrian Olaru (director general al RAAN în perioada 2009-2011). Acesta nu s-a mulțumit doar cu o casă, ci, după cum scrie presa anilor trecuți, a recondiţionat conacul de la Rogova (Mehedinţi) şi s-a „dotat” cu două autoturisme de teren.

Olaru a fost cel care a perfecţionat „căpuşarea” RAAN prin contracte de procesare şi de transport cărbune, şi a astupat o gaură  de 100 milioane euro, prin cea mai spectaculoasă majorarea a preţului apei grele cumpărată de stat, de la 1.400 lei/Kg la 2.100 lei/Kg.

Unul dintre exemplele ”AȘA NU” pe care ministrul Niță le-a dat pentru managementul defectuos de la RAAN a fost Gheorghe Dulcea, directorul general de la acea dată. Ministrul chiar l-a apostrofat pe preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Duicu, cel care l-a susţinut pe Dulcea pentru a urca în ierarhie la RAAN, de pe postul de director economic, pe postul de director general.

Şi dacă atunci oficialul dădea de înţeles că zilele lui Dulcea la conducerea RAAN sunt numărate, câteva săptămâni după constatăm că Regia nu poate merge mai departe fără ca Gheorghe Dulcea să nu fie la conducere. De pe postul de director general, Dulcea a fost retrogradat, nu pe un post executiv, ci tot pe un post de director, acela de director economic al Regiei. Să nu se facă aşadar nicio investiţie, nicio cheltuială, nicio plată sau achiziţie fără semnătura lui Dulcea. Acesta pare a fi un personaj cheie al Regiei, care tot timpul a ştiut ce bani se cheltuiesc, cine are prioritate la plată, ce comisioane trebuie luate de la bănci pentru creditele gajate cu întreg patrimoniul RAAN, în special de la Banca Transilvania unde lucrează ginerele său. Întâmplător, în această perioadă şi-a achiziţionat o casă în Severin, a construit o casă de vacanţă în Călimăneşti, pe Valea Oltului şi şi-a „ajutat” urmaşii să-şi cumpere apartamente în Drobeta Turnu Severin şi Timişoara.

De una dintre clasicele metode de căpușare a statului nu a scăpat nici RAAN. Cu complicitatea deliberată sau poate doar simulat nebăgată în seamă a diferiților directori care s-au perindat pe la sucursalele regiei.

În timp ce directorilor le înfloreau vilele sau apartamentele prin diverse zone ale județului sau chiar în alte județe, contractele acordate preferential goleau conturile regiei. Să ne uităm numai la vila din buricul târgului pe care și-a ridicat-o Adrian Dobjanschi (directorul ROMAG TERMO până în 2008) sau la casa lui de vacanță de pe Clisura Dunării.  Dobjanschi împarte curtea cu finul său, inginerul Eugen Surdulescu, care și el și-a construit o casă de vacanţă pe Clisura Dunării ți şi-a cumpărat două maşini de teren.

Ori la casa de vacanță cu vedere la Dunăre ridicată la Hinova de Marian Balaci (alt fost director al ROMAG TERMO între 2009 și 2012), dar și la noul său Passat și apartamentul din Timișoara.

Nici actualul director al ROMAG TERMO, Alin Palcu, nu e de plâns, mai ales că  și el are o casă de vacanţă pe Clisura Dunării.

Pare că  liderii de sindicat nu au vrut să rămână mai prejos, așa s-ar putea explica Pensiunea Belvedere din Drobeta Turnu Severin pe care Dumitru Nebeja, fostul lider de sindicat de la Sucursala ROMAG TERMO, şi-a construit cu banii şi materialele termocentralei.

Din analiza site-urilor de licitații publice, pot fi ușor identificate firmele abonate la contractele cu regia, prin care s-a realizat căpușarea acesteia.

Astfel, transportul cărbunelui s-a făcut cu două firme.  TPSUT SA (contractele nr. 186/27.04.2007 în valoare de 1.972.800 lei, nr. 602/27.12.2007 – 2.097.900 lei, nr. 82 /31.03.2009 – 930.000 lei, nr. 122 / 0.04.2009 – 2.803.950 lei, nr. 123/30.04.2009 – 1.060.200 lei, etc.), coordonată de Dan Bălan, şi  Presconstruct Oaş SRL (contractul nr. 272/20.08.2009 în valoare de 114.390.000 lei), administrată de Ioan Dragoş.

În perioada directorilor Săceanu, Olaru şi Dulcea, furnizarea de cărbune s-a făcut prin TINMAR IND SA (reprezentată de Cătălin Daviţoiu), AMV STYLE SRL (reprezentată de Constantin Petcu), TRANSENERGO COM SA, SROMALEX IMPEX SRL (reprezentată de cetăţeanul sârb Dragisha Markovici ), KAUFOF COM SRL (reprezentată de Paul Ţuilă), LORFA SRL (reprezentată de Cristinel Ducu), EXPOLIG SRL, EXPLOTRANS MIN SRL, EXPLOMEDIU SRL.

Procesarea cărbunelui s-a făcut în principal cu firmele TINMAR IND SA, TRANSENERGO COM SA, ENCAZ SRL.

O altă  metodă de căpușare a regiei este acordarea contractelor de pază. Nu o dată presa a scris despre implicarea lui Nicolae Micșnoniu, şeful poliţiştilor locali din Severin, a cărui firmă a obținut contractul de pază. În numai trei ani, prin trei contracte (158/30.06.2010, 254/01.07.2011 și 245/29.06.2012), firma SC VIGILENT SRL a câștigat aproape 15 milioane de lei. În ciuda contractelor consistente obținute de firma de pază, vigilența paznicilor a fost ușor de înșelat din moment ce la inventar au ieșit lipsă sute de mii de tone de cărbune, iar ministrul Niță a povestit cum un secretar de stat s-a plimbat prin regie fără ca cineva să-l întrebe de sănătate.

Tot pe site-urile de licitații publice apar și cheltuielile cu reparaţiile la cazane. Pentru acestea, firma ALPHA CONSTRUCT SISTEM SA a câștigat peste 24.000.000 lei. Asta nu a fost suficient, pentru că în 2012 ALPHA CONSTRUCT SISTEM a reușit să cumpere patrimoniul combinatului de celuloză şi hârtie CELROM SA (cu cele 40 de hectare de teren) pe mai nimic.

Conturile regiei au fost curățate și prin firma CRISTAL PREST SRL, o firmă  de curățenie care tunde iarba și iarna. Din trei contracte, firma (despre care pe plan local se vorbește că este condusă  din umbră de Dulcea prin Mihaela Slăpciu) a câștigat aproape 2,5 milioane lei.

Bani frumoși s-au plătit și pentru transport, pentru firmele TRANS BACO SRL şi TRANSPORT PUBLIC URBAN SA, aparținând deja celebrului Constantin Bădescu.

Un alt personaj celebru ale cărui afaceri s-au învârtit pe lângă RAAN este timișoreanul Georgică Cornu. Firma sa, CONFORT SA, a pătruns în Drobeta Turnu Severin prin 2004 când a obținut lucrările de modernizare a sistemului de termoficare al orașului, beneficiind, probabil, și de prietenia cu Rodin Traicu,.

Până în prezent CONFORT SA a câștigat peste 800 milioane lei, din lucrări slab calitative sau neexecutate, dar pentru care regia plătește, în continuare, penalităţi. Firma a fost implicată  în modernizarea sistemului de termoficare al municipiului, reparaţiile la cazanul nr. 4 de la Sucursala ROMAG TERMO, instalaţia de evacuare zgură şi cenuşă în şlam dens (despre care ministrul Niță atrăgea atenția că și-a dublat prețul a doua zi de la semnarea contractului).

Angajații ROMAG TERMO susțin că regia a plătit lucrări care nu au fost executate sau că se plătesc penalități pentru sume date ca avans, în timp ce Regia nu percepe nicio penalitate pentru nerespectarea termenelor de execuție.

Deși a intrat în insolvență, fierul vechi sau inoxul de la uzina de apă grea par a fi un magnet pentru CONFORTUL lui Georgică Cornu.Dar ceea ce este extreme de grav este că neexecutarea lucrărilor de șalm dens poate atrage procedura de infringement pentru România, din neîndeplinirii obligaţiilor pe linie de mediu.

Dumitru Costin, liderul BNS, a cerut elucidarea cauzelor care au generat falimentarea Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN). Costin afirma în urmă cu câteva săptămâni că din cauza unor ”’inginerii suspecte”’, RAAN acumulat debite în valoare de 860 milioane lei către un număr de aproximativ 200 de firme, multe din contractele încheiate fiind în afara cadrului legal în vigoare.

El a anunțat că, în perioada următoare va angaja un grup de experți să analizeze situația de la RAAN care, dacă  își va restrânge activitatea, va disponibiliza peste 1.000 de salariați, înscriind astfel Mehedințiul “în rândul județelor calamitate social”.

Un alt risc pe care îl poate genera închiderea rapidă și fără un plan riguros a uzinei de apă grea este degajarea în atmosferă a 300 de tone de hidrogen sulfurat, ceea ce poate afecta municipiul Drobeta-Turnu Severin şi localităţile învecinate, inclusiv pe cele de pe teritoriul Serbiei.

 www.promptmedia.ro

http://www.zf.ro

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.