De dincolo de mormânt, col(r) Paulian Păsărin vorbeşte despre adevărurile cutremurătoare ale Revoluţiei

pasarinReproducem în cele ce urmează un interviu realizat în anul 2005 cu fostul colonel în rezerva Paulian Pasarin, fost sef al fostului Serviciu de Contraspionaj al Presedintelui Republicii Socialiste România, Nicolae Ceausescu, care a condus serviciul de la înfiintarea sa, în anul 1974, pâna la dizolvare, în decembrie 1989. Între ianuarie şi decembrie 2005 Paulian Păsărin a condus la Gorj Săptămânalul ASALT. A murit în anul 2007. Interviul poate fi găsit pe mai multe site-uri de internet, fotografia datează din anul 2005 din redacţia ASALT de odinioară.
Acesta declara ca în decembrie 1989 nu a fost revolutie, iar evenimentele care au dus la înlaturarea lui Nicolae Ceausescu si chiar împuscarea lui si a Elenei Ceausescu, au fost planificate cu mult timp înainte, de Uniunea Sovietica si Statele Unite.  Paulian Pasarin a murit în anul 2007, iar apropiati ai sai ne-au declarat ca ultimele sale cuvinte au fost: „Mi-au facut-o si ei mie…”
Reporter: Domnule colonel, a stiut Nicolae Ceausescu ce i se pregateste, sau a fost luat prin surprindere de Revolutia din Decembrie 1989?
Paulian Pasarin: Despre evenimentele din 1989 pot sa spun adevarul, pentru ca am cunoscut fata nevazuta a lucrurilor, dar nu voi folosi termenul de revolutie, pentru ca nu împartasesc aceasta varianta si va voi argumenta în continuare de ce. S-a stiut cu mult timp înainte ce va urma. Au existat informatii în mediul oamenilor de informatii si nu de genul ca s-ar putea, ci au fost informatii certe. Totul a plecat de la o greseala a lui Nicolae Ceausescu.. La sfârsitul anilor 70, dupa moartea lui Brejnev, s-a pus problema cine sa fie succesorul lui la conducerea Partidului Comunist din Uniunea Sovietica. Printre posibilii succesori a aparut si Andropov, care era seful KGB-ului în Uniunea Sovietica. Atunci Ceausescu a facut greseala (nu stiu daca sfatuit sau din proprie initiativa, dar cred ca a fost o initiativa personala), de a iesi pe postul national de televiziune cu parerea ca nu este Andropov cel mai potrivit sa urmeze pe Brejnev la conducerea partidului. De aici au sarit scântei si de o parte si de alta, dar mai ales din partea lui Andropov, care a ajuns în pozitia de presedinte al Uniunii Sovietice. Deci înlaturarea lui Nicolae Ceausescu a fost pusa la cale la Moscova. În plan informativ, un subordonat de-al meu a venit si mi-a spus ca, în fiecare zi de marti si de vineri ale saptamânii, la blocul din Piata Aviatorilor, bloc care era al sovieticilor si era un camin-hotel, vine un autocar sau doua cu turisti, care a doua zi nu faceau altceva decât sa împânzeasca Bucurestiul. În urma verificarii informatiilor am constatat ca turistii verificau pietele, magazinele, dar mai ales se familiarizau cu dispozitivele de pe traseele pe care circula Ceausescu. Daca barbatii aveau ca sarcina sa monitorizeze intersectiile si sa vada lipsurile cu care se confrunta populatia, femeile au mers pâna acolo încât îi identificau pe baietii nostri aflati în dispozitiv si încercau sa le faca ochi dulci., în ideea de a intra în vorba cu ei. Am mers mai departe cu verificarea si am aflat ca aceste grupuri faceau parte dintr-o divizie amplasata în Basarabia. Unii dintre ei îsi cautau anumite pozitii, din care sa poata actiona cu arme de foc. Eu îmi întaresc afirmatia prin faptul ca toti care s-au aflat în multime si asupra carora s-a tras, au fost împuscati de la înaltime, dupa traiectoria gloantelor.
R: Coincid cladirile în jurul carora au stat mai mult presupusii turisti cu cele din care s-a tras în timpul evenimentelor din Decembrie 1989?
P P: Da, cele mai studiate cladiri de catre respectivele persoane au fost chiar din cele sau de pe cele care s-a tras în multime. De exemplu, în jurul Televiziunii au fost instalate acele simulatoare, iar eu cunosc un caz concret, al unui anume Popescu, de pe Zambacian, care a mânuit tot timpul simulatorul si a recunoscut ulterior acest lucru. Este un fost agent KGB, care a povestit ca a folosit simulatorul, iar pe masa avea un pahar cu apa si o pastila, pe care trebuia sa o ia, ca sa moara, daca actiunea ar fi esuat, iar el ar fi fost prins.
R: Ce se facea, concret, cu acele simulatoare?
P. P.: Simulatoarele erau de mai multe categorii: de zgomot care imitau trecerea unui tanc, o rafala de mitraliera, o explozie, dar si simulatoare cu efecte luminoase, cu trasoare. Deci, revenind la întrebarea initiala, daca s-a cunoscut sau nu ce urmeaza, este cert ca Ceausescu a fost informat despre faptul ca urma sa fie înlaturat. Astfel, pentru ca stia ca i se pregateste ceva, nu a ramas niciodata pe timp de noapte în URSS, de câte ori s-a dus în vizita, n-a acceptat niciodata sa se faca aplicatii pe teritoriul României, împreuna cu celelalte state din Tratatul de la Varsovia si nici macar sa treaca trupele pe teritoriul tarii, singurul lucru pe care l-a acceptat fiind aplicatiile pe harta. Multi spun ca ar fi fost vorba despre o tradare a Securitatii, dar Securitatea si-a facut datoria, aceea de a culege informatii, de a le verifica si de a informa pe presedinte despre ce se întâmpla, ori noi asta am facut. Trebuie precizat ca eu si cu oamenii mei ne ocupam strict de securitatea presedintelui si nu aveam nici o legatura cu trupele de securitate, care se ocupau de securitatea nationala. Poate am fost acuzati ca nu am actionat în timpul evenimentelor din 1989, dar trebuia sa te gândesti întâi la tara si apoi daca e bine sau nu sa-l aperi pe Ceausescu. Daca ar fi actionat Securitatea, ar fi însemnat macel national. Trebuie spus ca cei mai multi balconisti au afirmat ca în România a fost genocid si ca sunt 62.000 de morti, o cifra lansata dinainte de sistemul de dezinformare sovietic, ca sa justifice interventia militara, o alta varianta pusa la cale de sovietici, daca varianta începuta ar fi esuat. S-a actionat cu planuri de dezinformare, s-a actionat cu zvonuri, propaganda defaimatoare, prin Europa Libera si cu mobilizare de oameni, ceea ce s-a întâmplat la Timisoara si la Bucuresti. Asta pentru ca lumea era nemultumita si era usor de scos în strada. Iar la actiune n-au participat numai sovieticii, au participat si americanii, acestia din urma în partea aeriana.
R: Deci, concret, cine si ce a hotarât îl legatura cu soarta sotilor Ceausescu?
P.P.: Bush cu Gorbaciov s-au întâlnit în vara lui 89 la Malta si au hotarât înlaturarea lui Ceausescu de la conducerea României, dar s-a hotarât ca treaba sa fie executata pe cale terestra de Uniunea Sovietica si pe cale aeriana de Statele Unite. Reteaua informativa, însa, a fost îmbunatatita, pentru ca, pe lânga serviciile secrete ruse si americane ce au actionat în plan informational, s-a colaborat si cu serviciile de informatii ale evreilor, sârbilor. De altfel, vreau sa-i informez pe cititorii dumneavoastra ca primul partid comunist care a rupt legaturile cu Nicolae Ceausescu a fost Uniunea Comunistilor Iugoslavi, în frunte cu Milosevici, iar principala poarta de intrare a trupelor de comando în România, care au declansat evenimentele de la Timisoara, au intrat pe la granita sârbeasca.
R: Am înteles cine au fost actorii acestor scene, dar care era scopul, ce voiau, de fapt, sa faca?
P.P.: Gorbaciov voia înlaturarea lui Ceausescu si o Perestroica, adica schimbarea si destinderea, care sa duca la un grad mai mare de libertate, dar tot într-un socialism cu un singur partid. De ce? Pentru ca Gorbaciov era nasul lui Andropov si a fost seful directiei de dezinformare din KGB, deci actiona ca un profesionist. De altfel, la întâlnirea sefilor de state si de guverne din Tratatul de la Varsovia, care a avut loc la Moscova, Gorbaciov s-a întâlnit separat cu fiecare sef de stat, iar când s-a întâlnit cu Ceausescu i-a spus ca trebuie facuta o schimbare, iar asa cum s-au retras altii (Honeker a plecat, Brejnev a plecat, Jidcov a plecat), e cazul sa se retraga si el, la al XIV-lea congres. Raspunsul lui Ceausescu a fost destul de categoric, cum ca e treaba partidului si a poporului sau, iar atunci Gorbaciov l-a amenintat, ca-l sterge de pe fata pamântului, la care Ceausescu a trecut si el la amenintari, spunând: “Daca te mai amesteci în tara mea îti fac din Europa un Vietnam cum n-ai mai vazut niciodata si-ti cer Tezaurul, Insula Serpilor si Basarabia!”…. Efectul discutiei lor s-a vazut si în întâlnirea generala, pentru ca Ceausescu a anuntat ca s-a înteles cu sefii de state si cu primii ministrii, ca urmatoarea întâlnire a primilor ministrii sa aiba loc la Bucuresti si Gorbaciov din prezidiu i-a zis: “Sa vedem daca mai apuci!”.
R: A fost acea întâlnire de la Moscova semnalul de începere a evenimentelor din decembrie 89?
P. P.: Categoric! La cererea lui Gorbaciov, a pornit ofensiva si trebuie sa clarificam, prin ziarul dumneavoastra, ce s-a întâmplat la Timisoara . Se tot vorbeste de cei 42 de morti, care au fost împuscati la Timisoara si arsi în crematoriu la Bucuresti. Nu au fost oameni din Timisoara , ci oameni din trupele de comando, care trageau de aproape în oamenii care manifestau. Au fost depistati, împuscati si dusi la Morga. Din toti, n-a venit pâna acum vreo ruda sa spuna ca le-a fost ars cineva la crematoriu. Ei erau oameni recrutati cu ani în urma din strainatate, e drept români, dar despre care nu se mai stia nimic. Ei au fost recrutati si pregatiti în Ungaria si au fost pregatiti special.. Ei au fost cei care i-au scos pe studenti afara cu forta. Multi se tem sa spuna, dar eu stiu, pentru ca am cules informatii.
R: Pe acesti oameni din trupele de comando cine i-a împuscat?
P. P.: Oamenii generalului Nuta Constantin, seful Inspectoratului General al Militiei i-au împuscat, iar el a fost trimis la Timisoara de Elena Ceausescu, pentru ca Ceausescu era în Iran . Iar ca o dovada ca asa a fost, ungurii au facut deja monument celor 42 de morti în Ungaria. Când a plecat din Timisoara , Nuta a luat cu el toate documentele si probele pe care le avea de la actiunea care a avut loc, inclusiv probe video. Rusii au stiut, însa, ca acesta are probe împotriva lor, asa ca l-au interceptat în tren la Alba Iulia si l-au urcat într-un elicopter, care a pierit într-o explozie, iar Nuta, echipajul si dovezile au ars.. Deci, dupa cum vedeti, totul a fost pus la punct, spontane fiind doar manifestatiile oamenilor în strada, dar si iesirea lor a fost provocata de cei care au organizat totul. Asta pentru ca o simulare de revolutie a poporului sa mascheze interventia externa.

Un gând despre „De dincolo de mormânt, col(r) Paulian Păsărin vorbeşte despre adevărurile cutremurătoare ale Revoluţiei”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.