Declaraţia care îl pune pe Laurenţiu Ciurel în dificultate, CEO nu poate exporta din pricina preţului mare la energie

România nu este competitivă pe piaţa energetică europeană în condiţiile în care preţul de producţie al unui MWh este foarte mare, consideră Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere din Hidroelectrica. Acesta mai afirmă că o problemă este creşterea producţiei de energie electrică, în timp ce consumul este într-o continuă scădere.

„Este pentru prima dată când România se confruntă cu un excedent de producţie de 12 TW care vine mai ales din zona regenerabilă”, a afirmat Borza in cadrul unei conferinte organizate de ziarul Bursa. Însa acest excedent nu poate fi vândut la export atâta vreme cat costul de productie ajunge la 50 euro/MWh, iar pe piata europeana energia se tranzacţionează cu 30 euro. O şansă pentru România ar fi fost exportul in Turcia, unde preturile ajung si la 60 euro, insa nu exista infrastructura necesară.

 

Prea scumpi pentru export 

„Avem în continuare pretul de exploatare foarte mare. În jurul nostru, în alte state, se tranzacâţionează la 30 euro/Mwh. În Romania, daca era sa punem si taxa de cogenerare ajungeam cu pretul unui Mwh la granita cu 51 euro”, a afirmat Borza. Acesta sustine ca principalii producatorii de energie trebuie să reducă din costuri, mai ales in zona de personal.

Avem scheme de personal supradimensionate. Evident ca avem o problema. Aceste scheme de personal se traduc in preturi foarte mari”, a spus Borza. De exemplu, la Complexul Energetic Oltenia lucreaza circa 19.000 oameni, iar pretul de productie este de aproximativ 50 euro.  
Acesta considera ca producatorii ar trebui sa renunte la investitii in capacitati noi si sa se concentreze pe retehnologizarea capacitatilor deja existente. CiurelAruncăm bani pe fereastră

Borza mai afirmă că România ar fi avut o şansă să exporte energie electrică în Turcia daca ar fi existat cablul submarin despre care se vorbeste de multi ani. „Avem o strategie energetica aprobata in 2007. In acea strategie era prevazuta si punerea in functiune a acelui cablu submarin catre Turcia”, a afirmat Borza. „Cata vreme MW-ul romanesc este la un pret dublu fata la media in care se tranzactioneza pe alte piete, este clar ca nu suntem competetivi. In Turcia s-ar vinde ca painea calda la 60 euro. Din pacate, desi a fost o prioritate asumata prin strategie, nu avem nici astazi cablul submarin”, a adaugat Remus Borza. Acesta a mai spus ca energia hidro ar trebui utilizata in sistemul de irigaţii. „Am propus refacerea sistemului de irigatii. Vorbim de un excedent de productie. Ce facem cu acel excedent de productie? Noi in perioada de viitura am deversat aproape un TW in loc sa-i pompam in terenurile irigate”, a mai spus Borza.(Sursa Hotnews)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s