Victor Ponta vrea să îndrepte prostiile lui Cârciumaru cu alţi bani de la Guvern

Victor-Ponta-4Venit la Târgu-Jiu cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Brâncuşi, premierul Victor Ponta a anunţat că va da alţi bani, pe lângă cei 370 000 de lei, pentru a analiza lucrările de reabilitare de la Târgu-Jiu. Este clar o tentativă de spălare a imaginii primarului Florin Cârciumaru, cel care a făcut doar lucrări de mântuială când a fost vorba de lucrările brâncuşiene.

Victor Ponta, a declarat sâmbătă, la Târgu-Jiu, că va plăti cu fonduri de la Guvern o comisie formată din specialişti din Franţa şi România, care să analizeze dacă lucrările de reabilitare efectuate la Poarta Sărutului au fost realizate corespunzător.

Premierul a fost prezent la Târgu-Jiu, unde a participat la conferinţa „Geneza ansamblului brâncuşian”, iar apoi a mers să vadă opera brâncuşiană „Poarta Sărutulu”, a cărei recepţie tehnică la lucrările de reabilitare a fost întreruptă joi, din cauză că proiectantul a refuzat să semneze documentaţia, semnalând mai multe nereguli.

Ponta a precizat că nu este specialist şi nu se pricepe să analizeze monumentul, dar va plăti cu bani de la Guvern o comisie independentă care să analizeze modul în care au fost efectuate lucrările la monument.

Victor Ponta a declarat: „O să plătim noi de la Guvern o comisie independentă, nu din România, ca să nu ziceţi că ţine cu ministerul (Ministerul Culturii n.r) sau ţine cu ceilalţi, o să vină încoace, o să evalueze, dacă s-a făcut prost, luăm toţi banii înapoi, dacă s-a făcut bine, s-a făcut bine. Altă soluţie n-am, că aşa ne dăm cu părerea, ne uităm, chiar nu suntem specialişti. O să luăm profesori şi din Franţa şi din România, că aşa la ochi ne uităm şi ne dăm cu părerea. Dacă e cineva care a greşit, dacă a făcut fără autorizaţie, sigur că îi tragem la răspundere, dacă n-a greşit nimeni, hai să nu mai facem scandal dacă nu e adevărat. Să ne pregătim, că la anul trebuie să reparăm Coloana Infinitului şi înţeleg că va fi tot cu scandal, de dinainte să înceapă reparaţia”.

Bani aruncaţi, operă deteriorată

Institutul Naţional al Patrimoniului  a alocat aproximativ 370.000 de lei pentru realizarea proiectului de restaurare şi conservare a operei care face parte din Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”.

Potrivit acestei instituţii, lucrările care au fost executate la „Poarta Sărutului” au inclus înlocuirea tablei de plumb existente, aplicarea unei izolaţii bituminoase, curăţarea pietrei, biocidare şi hidrofugare.

„Poarta Sărutului”a lui Constantin Brâncuşi reprezintă unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din România, reabilitarea acestuia constituind în 2013 o prioritate pentru INP o prioritate în vederea depunerii candidaturii Ansamblului monumental de la Târgu-Jiu pentru includerea în patrimoniul UNESCO.

Premierul a menţionat că acest scandal nu afectează introducerea operelor în patrimoniul UNESCO, punctând că, alături de primul ministru al Franţei, a semnat scrisoarea de susţinere şi se fac toate eforturile pentru ca decizia să fie una pozitivă.

Totodată, premierul a afirmat că dacă va fi nevoie, vor fi alocaţi bani şi pentru alte lucrări de întreţinere şi reparaţii ale operelor brâncuşiene.

Acesta regretă însă faptul că multe opere ale sculptorului gorjean au fost înstrăinate, considerând că este foarte dificil să fie recuperate.

‘Sper ca dosarul privind înscrierea le lista UNESCO să fie un dosar de succes. Din păcate, alte lucrări ale lui Brâncuşi nu prea mai sunt prin ţară, cam tot ce nu a fost pe pământ, cum e Coloana sau Poarta sau Masa, s-au retrocedat şi au plecat din ţară. Nu ştiu dacă judecătorii care au retrocedat aceste opere s-au gândit cât de mult rău fac României, un rău ireparabil. Acum să alergăm noi la tot felul de licitaţii prin lume să încercăm să recuperăm opere ale lui Brâncuşi este destul de dificil, dacă nu cumva imposibil’, a punctat Victor Ponta citat de Agerpres.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s