În 2014 vin chinezii să investească la Rovinari

 

Rovinari 1După îndelungi așteptări, circa un an și jumătate, chinezii se pare că vor veni într-un final în Gorj. Doar că investiția de la Rovinari nu se justifică din punct de vedere energetic de vreme ce Complexul Energetic Oltenia are mari probleme cu producția actuală în privința desfacerii. România ar putea să aibbă probleme și cu UE, intenția fiind de renunțare la energia electrică produsă pe bază de cărbune.

Complexul Energetic Oltenia a semnat cu China Huadian Corporation un acord de intenție de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari. Compania chineză a fost declarată câștigătoare a unei licitații încă din luna mai 2012, însă abia acum s-a ajuns la un acord de intenție.

După cum ne amintim atunci,  oferta companiei chineze a întrunit cel mai mare număr de puncte, respectiv un total de 100, față de 78,75 puncte obținute de compania Marubeni Corporation. Este vorba de o investiție de un miliard de dolari pentru construirea noului grup energetic de 500 MW de la Rovinari.

Potrivit unor specialiști, această investiție nu se justifică în contextul pieții românești de energie. Se vorbește de export dar România nu deține capacitatea tehnică de a exporta cantități mari de energie electrică.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.