România ajută Moldova pe drumul european

 

MoldovaDrumul european al Chişinăului, dinamizat după 2010, se datorează în mare măsură unui sprijin  constant şi eficient din partea autorităţilor române. Autorităţile de la Chişinău-inclusiv premierul moldovean Iurie Leancă-recunosc sprijinul extrem de activ la Bruxelles şi alte capitale din UE pentru cauza moldovenească din partea României.

 

 Ameninţarea rusă

Republica Moldova se află într-o clipă de graţie pe tărâm diplomatic, are şanse să intre în viitor în Uniunea Europeană dar la acest moment se desprinde greu de fostul stăpân de la Răsărit, Federaţia Rusă. Şi cum nu ar fi aşa de vreme ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin,  a avertizeazat deja  UE că se poate trezi cu un conflict la graniţă. Ameninţarea rusă este cu subiect şi predicat, oficialul rus a avertizat, la Bruxelles, că intrarea Chişinăului în clubul comunitar ar putea reaprinde războiul transnistrean, după ce anterior acelaşi reprezentant al Moscovei ameninţase în mai multe rânduri statul moldovean pentru că ignoră opinia Tiraspolului.

Desigur că România îşi doreşte  ca Republica Moldova să semneze la Vilnius acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a declarat:„Republica Moldova este, pentru România, miza principală a Summit-ului de la Vilnius şi dorim parafarea integrală a acordului de asociere şi a acordului de liber schimb al Republicii Moldova cu UE. În 2014, prioritatea este semnarea cât mai rapidă a acordurilor, astfel încât să fie posibil ca şi Parlamentul de la Chişinău să poată ratifica acordul de asociere şi cel de liber schimb. Este nevoie să facem cât mai mulţi paşi pentru ancorarea ireversibilă a Republicii Moldova în parcursul european”.

Doar că teama Chişinăului a crescut după ameninţările împotriva exporturilor sale şi ameninţarea mai puţin directă  a lui Rogozin, care le-a urat moldovenilor “să nu îngheţe de frig la iarnă”. Astfel că Moldova are nevoie de gazoductul Iaşi-Ungheni, cel atât de amânat, pentru ca asemeni Ucrainei, să-şi reducă dependenţa faţă de gazul rusesc.

Pentru unele dintre ţările Parteneriatului Estic care vor să semneze în 28 şi 29 noiembrie, la Vilnius, angajamente cu Bruxelles-ul, presiunile Kremlinului sunt atât de cunoscute şi s-au aplicat chiar şi faţă de ţări din UE: tăierea gazului în perioadă de iarnă, reaprinderea unor conflictele teritoriale, minorităţile ruseşti, suspendarea unor exporturi, în timp ce susţine organizaţii şi candidaţi rusofili pe teritoriile acestora.

Calea europeană

Moldovenii  au ales Europa în 2009 când au înlăturat de la putere regimul comunist care a condus ţara atâţia ani. Alegerea drumului european este însă foarte dificil de făcut sub presiunile zdrobitoare ale Rusiei. La Chişinău deja se simt urmările relaţiei tensionate cu Rusia, vinul moldovenesc-principala marfă de export-nu se mai comercializează în spaţiul ex-sovietic controlat de Moscova.

Supuşi unor  presiuni economice inimaginabile, moldovenii sunt invitaţi într-o Uniune Vamală care începe să amintească de fosta URSS. Cel puţin până acum, moldovenii au ales Europa dacă este să ne luăm după ultimul miting pro-european unde circa 100 000 de oameni, la o populaţie de  4,5 milioane care trăiesc dincolo de Prut, s-au exprimat în stradă la Chişinău.

Moldovenii au făcut alegerea în ultimii ani când prin cetăţenia română, de exemplu, au plecat în spaţiul european. După Vilnius, mulţi moldoveni vor avea toate şansele să-şi găsească de lucru în Uniunea Europeană. Se mai spune că marele beneficiu al semnării Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, eveniment ce s-ar putea produce în 2014, ar fi posibilitatea călătoriilor fără vize în cea mai mare parte din UE, deloc de neglijat.

Nevoia de România

Autorităţile de la Chişinău au înţeles în ultimii ani că România le întinde o mână frăţească,lipsită de interesul teritorial de care tot vorbesc ruşii. Cu un sprijin ca al României, cu eforturile proprii care nu sunt nici puţine şi nici uşoare, moldovenii vor fi în câţiva ani membrii cu drepturi depline ca şi ceilalţi români.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.