CEO într-un imens scandal european privind poluarea

Rovinari 1Directoratul Complexului Energetic Oltenia contrazice, într-un comunicat, concluziile unui studiu realizat de BankWatch şi Health and Environment Alliance (HEAL), prin care termocentralele din România sunt declarate cele mai poluante din Europa.
Oficialii producătorului de energie pe bază de lignit au precizat: „Acelaşi studiu a apărut sub diferite titulaturi, şi în noiembrie 2012, şi în martie 2013, fiind readus în atenţia publicului ori de câte ori se constată o creştere a facturii la energie din cauza subvenţiei masive acordate energiei regenerabile. Doar în centralele Complexului Energetic Oltenia s-au investit, în ultimii ani, peste un miliard de euro în lucrări pentru protecţia mediului. Datele din studiu sunt inexacte, pe alocuri aberante: de exemplu, declararea centralei de la Turnu Severin ca fiind al zecelea poluator al Europei”.

Conform sursei citate, centralele de la Turceni şi Rovinari îndeplinesc aproape în totalitate condiţiile de mediu, având implementate instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere şi de evacuare a zgurii şi cenuşii în şlam dens. Poluarea cu CO2 este comună arderii oricăror tipuri de cărbuni. „Nu este posibil ca ţări care ard de zeci de ori mai mult cărbune decât Romania să fie menţionate, în aceste clasamente, sumar sau deloc”, au mai spus reprezentanţii Complexului Oltenia, adăugând că datele colectate de respectivele organizaţii sunt aferente anilor 2008-2010.

Ne pregătim de exporturi

Complexul Energetic Oltenia discută cu mai multe companii din Turcia, Austria, Germania şi din alte ţări încheierea unor contracte de export al electricităţii şi vrea să deţină în portofoliu unităţi hidroenergetice şi fotovoltaice, informează Mediafax. Reprezentanţii companiei susţin: „Începând cu 1 august, Complexul Oltenia s-a înscris la piaţa de alocare a capacităţilor de interconexiune în vederea încheierii de contracte pentru export de energie electrică. La ora actuală, sunt antamate discuţii cu posibili parteneri din Turcia, Grecia, Ungaria, Austria, Germania, Moldova”.

România are o capacitate totală de producţie a electricităţii de aproximativ 20.000 MW, dar consumul zilnic este asigurat de unităţi de 7-8.000 MW. Tot mai multe companii încearcă să exporte electricitate, având în vedere preţurile mai bune şi scăderea cererii din ultimii ani pe piaţa internă.

Totodată, Complexul Energetic Oltenia vrea să îşi extindă portofoliul de generare a electricităţii cu unităţi hidroenergetice şi fotovoltaice, pentru a putea intra pe noi pieţe.

Oficialii Complexului Oltenia au subliniat: „Pentru CE Oltenia, realizarea unui mix energetic eficient reprezintă o soluţie pentru intrarea pe noi pieţe de energie, ţinând cont de evoluţia neaşteptată a mecanismelor de intrare în piaţă a producătorilor de energie. Existenţa unui echilibru între sursele convenţionale şi cele regenerabile ar permite menţinerea cotei de piaţă a CE Oltenia în jurul unui procent de 28%”.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Ministerul Economiei deţine 77,17% din companie, Termoelectrica 0,84%, iar Societatea Comercială pentru Închiderea şi Conservarea Minelor are o participaţie de 0,44%. Singurul acţionar privat al producătorului de electricitate este Fondul Proprietatea, cu o deţinere de 21,53% din acţiuni.

Pentru acest an compania a bugetat venituri totale de 6,19 miliarde de lei (1,4 miliarde euro) şi un profit net de 151,2 milioane de lei (35 milioane euro).(Sursa Bursa)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.