Europenii, optimiști privind viitorul UE

 

UEPotrivit  celui mai recent sondaj Eurobarometru publicat vineri, europenii sunt puţin mai optimişti cu privire la situaţia economică din Europa.Mai mult de jumătate dintre europeni (51%) declară că sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul UE(faţă de 49% în sondajul Eurobarometru.

 

Conform ultimului sondaj, 43% dintre cetăţeni (+1 punct procentual în comparaţie cu sondajul din primăvara anului 2013) cred că UE este pe calea cea bună pentru a ieşi din crizăşi a face faţă provocărilor la nivel global. Optimismul este, de asemenea, în creştere şi în ceea ce priveşte impactul crizei. Numărul europenilor care consideră că impactul crizei asupra ocupării forţei de muncă a atins nivelul său maxim a crescut cu 4 puncte procentuale (de la 36% la 40%), potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

            Totuşi, mai sunt multe de făcut – Şomajul (49%, -3), starea economică în general (33%, situaţie stabilă), inflaţia (20%, situaţie stabilă) şi datoria publică (15%, -1) sunt cele patru probleme principale cu care se confruntă europenii la nivel naţional, în timp ce, la nivel personal, principala preocupare este inflaţia (40%, -1). Europenii sunt de părere că principalele probleme cu care se confruntă UE în prezent sunt situaţia economică în general (45%, -3), şomajul (36%, -2) şi starea finanţelor publice ale statelor membre (26%, -4).

            Situaţia Irlandei – Acum, când programul de ajutor financiar de care beneficiază Irlanda se încheie, rezultatele sondajului arată o îmbunătăţire considerabilă a percepţiei cetăţenilor irlandezi cu privire la situaţia economică din ţara lor. Numărul cetăţenilor irlandezi care afirmă că se aşteaptă ca situaţia economică la nivel naţional să se îmbunătăţească în anul următor a crescut cu 12 puncte procentuale, iar numărul celor care consideră că economia naţională se află într-o stare bună a crescut cu 11 puncte procentuale.

            Sprijinul pentru uniunea economică şi monetară, care beneficiază de moneda unică euro, a rămas aproape acelaşi, peste jumătate dintre europeni fiind în favoarea acesteia (52%, +1 în comparaţie cu primăvara anului 2013). În 21 de state membre, majoritatea absolută a persoanelor care au răspuns la chestionar sunt în favoarea monedei euro, cele mai ridicate niveluri fiind înregistrate în Luxemburg (79%), Slovenia (78%), Slovacia (78%), Estonia (76%) şi Finlanda (75%).

Sondajul Eurobarometru din toamna anului 2013 este cea mai recentă ediţie a sondajului de opinie bianual organizat de Comisia Europeană. El a fost realizat prin intermediul unor interviuri directe între 2 şi 17 noiembrie 2013. Au fost intervievate 32.409 de persoane din cele 28 de state membre ale UE şi din cele 5 ţări candidate (fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Turcia, Islanda, Muntenegru şi Serbia).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s