Cetăţenii Republicii Moldova fără vize în ţările Uniunii Europene

MoldovaParlamentul european a votat în această săptămână eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova. Urmeaza ca acestia, potrivit calendarului stabilit pentru moment, sa poată calatori liber in Spatiul Schengen, in scopuri turistice, dupa prima jumatate a lunii mai. 
Comisia a propus transferarea Republicii Moldova de pe lista negativa pe lista pozitiva a tarilor ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in Spatiul Schengen. Aceasta si-a motivat propunerea prin „progresele considerabile realizate de aceasta tara in ultimii trei ani si jumatate de dialog privind liberalizarea vizelor”.

În acest sens, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013, Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE si a devenit prima tara din cadrul Parteneriatului Estic care a indeplinit toate cerintele aferente Planului de actiune privind liberalizarea vizelor. Potrivit raportorului S&D Tanja Fajon (Slovenia), ridicarea vizelor nu inseamna ca moldovenii vor putea intra in spatiul Schengen pentru a munci, ci doar in scopuri turistice, pentru o perioada de 90 de zile. In plus, doar cei care detin pasaport biometric vor putea beneficia de aceasta masura. In prezent doar 15% dintre cetatenii moldoveni detin un pasaport biometric, dar numarul lor, cu siguranta, va creste. Pentru a obtine un pasaport biometric, moldovenii trebuie să plătească 39 de euro şi sa astepte 30 de zile. Daca doresc sa-l obtina in trei ore, pretul este de 127 de euro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s