Republica Moldova a făcut progrese dar pentru integrare e nevoie de mai mult

 

MoldovaPotrivit unui raport al Comisiei Europene citat de Agerpres, Republica Moldova a abordat în 2013 multe dintre recomandarile-cheie ale Comisiei Europene din ultimul raport de progres, se mentioneaza în raportul din 2014 dat publicitatii joi de CE în cadrul pachetului privind politica de vecinatate, fiind remarcate în principal parafarea Acordului de asociere cu UE si finalizarea implementarii Planului de actiune pentru liberalizarea vizelor.

Raportul cere Republicii Moldova să intensifice lupta împotriva coruptiei la toate nivelurile și sa organizeze alegerile parlamentare din noiembrie acest an în conformitate cu standardele europene si internationale pentru alegeri democratice.

În ciuda crizei politice care a lovit țara în prima jumatate a lui 2013 si care a amenințat procesul de transformare initiat în 2005 de autoritatile din R. Moldova, alegerea unui nou guvern în mai 2013 a permis reluarea dialogului politic cu UE, se mentioneaza în document. Acordul de asociere UE-Republica Moldova, care include si componenta de liber schimb, a fost parafat în noiembrie. Noi acorduri nu au fost semnate, dar s-au facut eforturi semnificative pentru implementarea celor încheiate anterior în domeniul aviatiei, agriculturii, protectiei civile, participarea la programele si agentiile UE si cooperarea în cadrul Politicii de Securitate si Aparare Comuna (PSAC).

În 2013, noteaza documentul, R. Moldova a raspuns la multe dintre recomandarile raportului de progres de anul trecut. Astfel, R.Moldova a finalizat implementarea Planului de actiune pentru implementarea vizelor, a continuat reformele judiciare si pentru aplicarea legii, a început restructurarea cadrului anticoruptie, a intensificat implementarea planului de actiune pentru respectarea drepturilor omului, sustinând populatia roma, a continuat dialogul cu Tiraspolul si reformele dificile sectoriale si în domeniul reglementarii.

Raportul remarca faptul ca s-au facut pasi în reforma justitiei si combaterea coruptiei. Parlamentul Republici Moldova a adoptat în octombrie un pachet legislativ care înaspreste responsabilitatea disciplinara a judecatorilor si combate coruptia în sectorul de justitie. De asemenea, a fost adoptat un pachet de legi anticoruptie care permite sanctiuni mai dure pentru mita si actiuni ilicite comise de politisti. Nu în ultimul rând, CE remarca faptul ca a continuat depolitizarea si profesionalizarea administratiei publice locale si centrale.

Evolutii pozitive s-au înregistrat si în domeniul drepturilor omului, în combaterea impunitatii pentru rele tratamente si tortura, în incluziunea populatiei rome.Pe de alta parte, în raportul din 2014, R. Moldova este invitata sa intensifice lupta împotriva coruptiei la toate nivelurile, în principal asigurând functionarea deplina si independenta Centrului National Anticoruptie, furnizând un cadru legislativ stimulativ pentru Comisia Nationala de Integritate si prevenind influenta neadecvata a intereselor de afaceri în toate sectoarele, inclusiv în sistemul judiciar si asigurând transparenta achizitiilor publice si privatizarilor.

De asemenea, Republicii Moldova i se cere sa deruleze alegeri parlamentare corecte la sfârsitul lunii noiembrie 2014, în conformitate cu standardele europene si internationale pentru alegeri democratice. O atentie speciala ar trebui acordata faptului de a nu schimba legislatia electorala prea aproape de scrutin, pentru a evita ridicarea stachetei pentru participanti în procesul electoral.

În acelasi timp, Republicii Moldova i se cere sa realizeze ‘progrese viguroase’ în reforma justitiei si a sistemelor de aplicare a legii, asigurând implementarea efectiva a strategiei de reforma a justitiei si a planului de actiune adiacent, finalizând reforma parchetului, continuând reforma structurala a Ministerului de Interne si întarind cooperarea judiciara si politieneasca cu autoritatile din statele membre ale UE.

Consolidarea sistemului de protectie a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, inclusiv prin completarea reformei institutiei avocatului poporului, continuarea eforturilor pentru asigurarea libertatii si pluralitatii peisajului media sunt alte recomandari din raport. În acest sens, CE solicita adoptarea de reguli pentru a creste transparenta privind actionariatul media si a finaliza reforma televiziunii nationale.

Nu în ultimul rând, Republicii Moldova i se cere sa previna reaparitia blocajelor institutionale prin revizuirea constitutionala, încercând sa întareasca sistemul de verificare si control, clarificând competentele Curtii Constitutionale. Aceste procese ar trebui sa fie inclusive si realizate în consultare cu Comisia de la Venetia.

Realizarea de progrese în reformele sectoriale si adaptarea reglementarilor la legislatia UE pentru a putea implementa Acordul de asociere si componenta sa de liber schimb sunt alte recomandari din raport, care atrage atentia si asupra importantei cresterii gradului de constientizare asupra beneficiilor Acordului de asociere cu UE. Republica Moldova ar trebui sa se angajeze proactiv cu Transnistria pentru a dezvolta o viziune reciproc avantajoasa pentru un viitor comun si a permite agentilor economici din Transnistria sa se bucure de toate beneficiile DCFTA.

Continuare procesului de privatizare, cu o accentuare a transparentei si a responsabilitatii, noi pasi pentru întarirea supravegherii sistemului bancar, aprofundarea reformei administratiei publice si implementarea strategiei de descentralizare sunt alte recomandari economice ale documentului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s