Victor Ponta acuzat că aduce o ”suferință inutilă pentru economie și populație”

Ponta Asalt 1Cu o zi înainte de aplicarea accizei la carburanți, premierul Victor Ponta este acuzat de fracturi de logică, președintele Traian Băsescu, specificând că FMI nu obligă România să introducă această taxă. 

 

Traian Băsescu a declarat: ”Ponta are fracturi de logică. Nu există niciun document între Guvernul României și FMI prin care România să fie obligată să introducă acciza la combustibil. Scuza pe care o spune: Ne-a obligat FMI e o minciună în stil propriu. Cum nu există în documente semnate cu FMI despreelectorată, despre care nu mai vorbește acum. Probabil a început să își dea seama ce enormitate economică era”.

”Îmi reproșază că nu i-am scris și premierului Emil Boc. Nu i-am scris, recunosc, și poate e bine să știe și motivele pentru care am făcut-o. România are un tratat de aderare la UE. La pag 156 din tratatul de aderare se găsește un punct 4A care spune că România va introduce acciza de 359/mia de litri de benzină până la 1 ian 2011. Același tratat spune că România trebuie să introducă o acciză de 330 euro la fiecare mie de litri de motorină până la 1 ian 2013. România și-a respectat angajamentul din tratatul de aderare așa cum el a fost negociat.  Nu e bine să minți în spațiul public atunci când ești prim-ministru”, a adăugat Traian Băsescu.

”Vreau să subliniez încă o dată și pentru Victor Viorel că eu îmi asum parteneriatul cu Guvernul Emil Boc. Îmi asum și cele bune și cele rele. Știu că s-au întâmplat lucruri rele populației în mandatul lui Boc și acelea au fost soluțiile pentru ca România să nu mai fie în criză. A trebuit să găsim soluții pentru că nu mai aveam bani de salarii și pensii. Singura soluție pe care o regret a fost creșterea TVA”, a arătat președintele.

Același Traian Băsescu a spus:”Venind la acciza pe care Ponta se cramponează s-o introducă. E o suferință inutilă pentru economie și populație. Obligațiile de a crește acciza le-am îndeplinit, iar măsura pe care o ia Ponta e o măsură abuzivă împotriva economiei și a populației. Poate adăuga bani prin reducerea cheltuielilor unde nu sunt necesare. Practic, miza lui Ponta, prin această taxă suplimentară de 42 bani la litru de motorină și benzină e să-și creeze resurse pentru plata baronilor locali pentru campaniile electorale. Are bani pe care îi poate reduce. Discutăm de 1,8 miliarde. Poate lua fără grijă 1,2 miliarde din bugetul lui Dragnea care a crescut exponențial pentru a alimenta baronimea. Are un excedent și la asistență socială în mod cert și în multe alte locuri. Sumele mari sunt la Dragnea și la serviciul datoriei”.

”De peste tot se poate aduna până la concurența sumei de 1,8 miliarde cât preconizează să ia din acciză”, a mai spus Traian Băsescu.

”Motorina va fi mai scumpă decât în Germania și Austria. E inadmisibil și economic și moral ce face Ponta. De aceea îmi permit să îi cer încă odată să nu introducă această acciză. Nu o să moară nimeni din ea. Cum românii au suportat atâtea, vor suporta și asta. Dar în loc să mergem spre bine după ce am trecut de criză, introducem taxe și accize suplimentare după ce    am arătat că aparatul de stat a funcționat și cu resursă mult mai mică. Niciodată, dacă în mod real, bugetul ar fi avut lipsă de resurse pentru a face față cheltuielilor obligatorii nu aș fi avut această poziție față de acciză. Dar o am pentru că e o taxă inutilă ce va duce la creșterea prețurilor”, a explicat președintele.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s