Societăţile de stat se prăbuşesc pe capete, încă 500 de şomeri în Energia din Oltenia

 

 

Asalt cezAproximativ 500 de salariaţi ai SC SERVICII ENERGETICE OLTENIA SA, dintre care un număr important în Gorj, riscă să intre în şomaj în perioada următoare ca urmare a intrării în insolvenţă a societăţii. Pentru cei care ştiu mai puţin despre această societate, SC Servicii Energetice Oltenia SA a luat fiinţă în februarie 2012, cu acţionar unic Electrica SA.Până în 2012, societatea era o sucursală a Electrica Serv SA, care de asemenea este o filială a Electrica SA. Este o societate care are ca principal obiect de activitate mentenanţa în sistemul energetic. Raza de acoperire a societăţii este pe cele şapte judeţe pe care acţionează şi CEZ – Olt, Dolj, Teleorman, Argeş, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea.

 SC Servicii Energetice Oltenia SA se găseşte într-o situaţie foarte gravă, administratorii societăţii solicitând insolvenţa, iar ANAF blocându-i conturile pentru contribuţii restante la bugetul de stat. Angajaţii acestei firme, aproximativ 500 la nivelul celor 7 judeţe, se tem că vor îngroşa rândul şomerilor şi acuză “ingineriile” puse la cale de “băieţii deştepţi” din Energie.

Falimentul programat

Potrivit publicaţiei „Ultima oră”, falimentarea societăţii SERVICII ENERGETICE OLTENIA SA Craiova, fosta Sucursală de Întreţinere si Servicii Energetice Electrica (SISE) Oltenia a SC Filiala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrica Serv SA Bucuresti, este una programată şi înseamnă un jaf la drumul mare. Mai puţin cunoscută de marele public, SERVICII ENERGETICE OLTENIA este astăzi o ruină a ceea ce a fost odinioară, şi anume cel mai mare prestator de servicii pe piaţa energetică naţională (Întreţinerea şi reparaţiile reţelelor de distribuţie a energiei electrice), deservind judeţele DOLJ, OLT, TELEORMAN, MEHEDINTI, VÂLCEA, ARGES şi GORJ. Acuzaţiile, foarte întemeiate, se îndreaptă spre managementul acestei societăţi.

Ziariştii de la ULTIMA ORĂ” oferă cititorilor şi protagoniştii falimentării societăţii amintite, acţiunea cu scopul de a pune mâna pe patrimonial societăţii de stat: directorul general al CEZ Distributie Craiova,  Doina Vornicu, fostul manager al companiei pana în luna august 2013,  Nicolae Măruţă Popescu, conducerea societăţilor Adrem Invest SRL Bucureşti ( Adrian si Corneliu Bodea) si Energobit SA Cluj-Napoca (Stefan Gadola, Peter Pal si  Ioan Socea).

O poveste clasică de furăciune pe faţă, am putea spune.Încă de prin 2010, în înaltele sfere ale CEZ s-a plănuit înlăturarea Electrica Serv S.A. de la licitaţia pentru activitatea de mentenanţă a CEZ Distribuţie Craiova, astfel încât contractul, în valoare de peste 170.000.000 lei fără TVA, să poată fi câştigat de asocierea Energobit – Adrem Invest. Mai exact,  licitaţia iniţială a fost anulată cu complicitatea directorului tehnic al Electrica Serv, Gheorghe Batar,iar  la cea de-a doua licitaţie contribuţia esenţiala a aparţinut directorului general din acea perioadă, Nicolae Şerban, care nu a semnat ordinele de plată  pentru achitarea obligaţiilor la bugetul statului, Electrica Serv S.A. pierzând, astfel, condiţiile de eligibilitate impuse de CEZ Distribuţie. Cum era şi “firesc” în noile condiţii, , licitaţia nr. 2 a fost câştigată de singurul ofertant, şi anume asocierea Energobit – Adrem Invest. Cum nu aveau personal specializat şi dotare logistică şi, prin urmare, nu puteau desfăşura activitatea pentru care licitaseră, baieţii deştepti au subcontractat toate serviciile obţinute către Electrica Serv la o valoare de 70% din valoarea totală a contractului, 30% intrând în buzunarele administratorilor celor două firme pentru complexa activitate de a întocmi facturile fără a face nimic altceva. La un simplu calcul matematic, vedem că, pentru nişte hârtiuţe, se încasează aproape 60.000.000 lei.

Complicităţi penale

 Pentru ca lucrurile să meargă sigur în direcţia falimentului, un contract pe patru ani renegociabil anual, în fruntea societatii SERVICII ENERGETICE OLTENIA se impunea plasarea unei marionette. Aceasta s-a găsit în persoana lui Nicolae Popescu Măruţă , cel care a decapitalizat societatea prin acceptarea de lucrări la valori sub costurile de realizare. Prin această modalitate, bugetul de la înfiinţarea companiei, circa 40 milioane lei, a dispărut în buzunarele oamenilor de afaceri de la Adrem Invest si Energobit în mai putin de trei ani, la finele anului 2013 SERVICII ENERGETICE OLTENIA înregistrand datorii totale de peste 32 milioane lei. Să mai amintim că şi 20 % din personalul companiei oltene, reprezentând cei mai buni angajaţi, a fost transferat la Adrem Invest si Energobit?

Pentru că nici măcar bani de salarii nu mai sunt, actuala conducere a ajuns în postura în care se umileste pe la cele două firme sa mai achite câte ceva din lucrările executate pentru a nu fi linşată de angajaţi. Aşa a apărut şi şomajul…

Perspectiva falimentului

 Cei care mai lucrează în societate spun că  ar exista totusi o cale de salvare: varianta PRIVATIZARII, convenită cu FMI încă din 2011, soluţie neagreată însă de maeştrii păpuşari care trenează procedurile specifice pentru ca societatea să înregistreze datorii care ar îndepărta orice cumpărător.

Pentru a se ajunge la dizolvare, conform planurilor ticluite de Corneliu Bodea  si Stefan Gadola, prietenii lui Ioan Roşca, director general al actualului acţionar majoritar – SC DFEE Electrica SA Bucuresti, au apelat la sprijinul sau pentru amânarea pe cât posibil a intrării acesteia fie si în insolvenţă.

În consecinţă, la 26.03.2014, Tribunalul Dolj a amânat termenul pentru emiterea deciziei de intrare în insolvenţă pentru 07.05.2014, întrucât din dispoziţia lui Ioan Rosca, în Adunarea Generala a Actionarilor a SERVICII ENERGETICE OLTENIA s-a tergiversat adoptarea unei astfel de hotărâri – necesară depunerii la dosar.

La cum au evoluat lucrurile, foarte curand va dispărea din peisajul energetic o societate de stat pe care puţini o vor deplânge, pentru majoritatea rămânând necunoscută. Se pare că se  duc deja tratative pentru a împărţi ce a mai rămas din companie, activele situându-se, în prezent, la o valoare de peste 700.000.000 lei.

Conducerea a lucrat pentru faliment

 Deşi pare greu de crezut, sindicaliştii din domeniu acuză conducerile societăţii, în special pe Doina Vornicu şi pe Nicolae Popescu Măruţă, că au căutat falimentul.  Chiar sindicaliştii au trebuit să se lupte pentru  aceasta, deoarece mai sunt trei societăţi de profilul acestora, anume Servicii Energetice Moldova, Servicii Energetice Banat şi Servicii Energetice Dobrogea, care se află în lichidare. Societatea de Servicii Energetice Oltenia are un patrimoniu uriaş. Intenţia lor, a acţionarului, este să o falimenteze şi să o ducă în lichidare pentru că atunci acel patrimoniu ar fi destul de atractiv pentru cei care vor veni să cumpere, să-şi ia comisionul.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s