CEO se află în faliment nedeclarat

 

 

sediu-CEOGuvernul Ponta  a aprobat, miercuri, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2014 pentru Complexul Energetic Oltenia. Veniturile totale estimate se ridică la 5.005.539 mii lei, iar cheltuielile totale la 4.968.659 mii lei. CE Oltenia prognozează astfel un profit de 36 de milioane de lei, total insufficient pentru datoriile pe care le are de achitat. Practic firma gorjeană este în faliment sau ar trebui să intre în insolvenţă dacă nu ar fi imensele costuri sociale.

Potrivit cotidianului PANDURUL, Complexul Energetic Oltenia a încheiat anul 2013 cu datorii de trei ori mai mari decât creanţele, după cum rezultă din raportul administratorilor companiei. Astfel, la 31 decembrie 2013, CE Oltenia avea de recuperat de la clienţi suma de 868 de milioane de lei noi, în timp ce datoriile companiei depăşeau 2,5 miliarde RON. Din această sumă, aproape două miliarde reprezintă datorii către instituţii de credit.

Complexul Energetic Oltenia a înregistrat pierdere din activitatea de vânzare de energie de 28 de milioane de lei. Interesant este că actuala conducere nu a fost sancţionată în nici un fel pentru rezultatele economice pe care le-a avut chiar în pragul listării la bursă. Complexul a avut probleme, pe de o parte din cauza pieţei de energie, iar pe de altă parte din cauza sumelor mari pe care le are de încasat de societăţile la care a livrat cărbune.

Mai exact, potrivit bilanţului, la 31 decembrie erau creanţe de 868 de milioane de lei. Dar, de menţionat este faptul că în bilanţ mai apar şi facturi de întocmit de 100 de milioane de lei. Adunând încă 48 de milioane care reprezintă alte creanţe, rezultă că CE Oltenia înregistrează creanţe totale  de 1.022 de milioane de lei.

În ultimul an, aproape că nu au existat şedinţe cu acţionarii la care să nu se aprobe prelungirea vreunui credit sau contractarea unuia nou. Tot în bilanţ se arată că sumele datorate de CE Oltenia instituţiilor de credit, la 31 decembrie 2013, se ridică la 1.973.794.517 de lei. Ele sunt împărţite pe mai multe categorii: termen de lichidare sub un an 326 de milioane, peste un an 699 de milioane de lei şi mai mult de cinci ani 948 de milioane de lei. La acestea se mai adaugă şi datorii comerciale de 451 de milioane de lei. În total, CE Oltenia are datorii de 2.569 milioane de lei.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.