Politizarea excesivă a instituţiilor din România ne duce spre prăpastie

MaiorÎn România anului de graţie 2014 aproape tot ce înseamnă funcţie publică a fost politizat, un risc major pentru orice ţară membră a Uniunii Europene. Tipul de politician român, identificat de George Maior, directorul SRI, este cel care „pune partidul înainte de stat”, lucru care constituie pentru România „o vulnerabilitate majoră”. Politicienii români sunt avertizaţi că la un moment dat vor fi sancționați de către electorat pentru aceste probleme mai mult decât evidente.

Apărut într-o emisiune televizată, directorul SRI-George Maior-a făcut câteva declaraţii foarte interesante din perspectiva funcţionării statului şi implicării politicului. Astfel, directorul SRI, remarcă:”Ca observator, pot spune că actuala clasă politică, prin munca ei, totuşi, a susţinut integrarea României în NATO şi UE. Cred că o tară a actualei clase politice e aceea de a se reproduce prea mult pentru sine – partid înainte de stat. Obiectivul final al clasei politice ar trebui să fie conducerea înainte a societăţii şi nu partidul să fie obiectiv final. Sunt şi lideri care gândesc aşa, dar prea puţini. Majoritatea sunt preocupaţi de propria imagine, perpetuare în politică, fără să aibă un bilanţ în care să spună: da, am produs acea lege care ne-a dus mai departe, am luat decizia guvernamentală care să creeze prosperitate… Prea puţini”.
”E un element de mare vulnerabilitate pentru noi, revin la politicianul care pune partidul înainte de stat. Puţini politicieni încearcă să se profesionalizeze într-un anumit domeniu, pe care trebuie să-l stăpânească. De aici pornesc lucruri negative. Prin elementul politruc distrugem o resursă strategică a statului. Când se va învăţa acest lucru, inclusiv prin sancţiunea votului, poate lucrurile vor sta mai bine. Nu există stat democratic modern unde se negociază funcţiile de cea mai mare expertiză, în sens politic. Mai grav, în domeniul securităţii naţionale se aşază oameni pe criterii politice. A existat problema asta la MAI (….) Electoratul îi va sancţiona până la urmă”, a mai spus George Maior pentru Adevărullive.
George Maior susține că există anumite tensiuni între Serviciu și Guvern: ”Noi trimitem rapoarte pe anumite probleme specifice la ministere, dar oamenii politici ezită să folosească informația pentru că uneori poate compromite respectivul proiect. Eu, ca director al Serviciului, cunosc că există anumite frustrări ale agenților noștri și nu de puține ori pun mâna pe telefon pentru a vorbi direct cu ministrul. De multe ori, din astfel de dezbateri, se ajunge la o înțelegere constructivă”.

Alexandru Păsărin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.