Un gazoduct unește România și Moldova

 

Ponta LeancaGazoductul Iasi-Ungheni a fost inaugurat, miercuri, 27 august 2014,  in prezenta premierului Victor Ponta si a premierului Republicii Moldova, Iurie Leanca. Victor Ponta a subliniat cu acest prilej că gazul din România nu doar că va fi mai ieftin, dar prin acest proiect Moldova nu va mai sta niciodată cu frica că rămâne fără energie, potrivit Mediafax. 

Premierul Victor Ponta a declarat cu acest prilej: “Cred ca prin inaugurarea de azi dăm un mesaj pentru toata lumea si as vrea sa fim prieteni cu toata lumea, dar mesajul sa fie foarte clar: Moldova si Romania, ca sa fie cu adevarat independente, au nevoie si de energie, asa cum avem nevoie si de toate celelalte resurse. Impreuna putem sa fim cu adevarat independenti si impreuna putem sa fim cu adevarat respectati pentru asta si acesta e mesajul pe care il dam astazi Europei si tuturor. Sunt convins ca acest gaz va fi nu doar mai ieftin, dar va fi sigur si in felul asta niciodata Moldova nu va sta cu frica ca ramane fara energie”.

Victor Ponta a adaugat ca, in ciuda parerilor sceptice cu privire la proiect, cu sprijinul CE s-a reusit finalizarea proiectului in termen de un an.Premierul român s-a aratat convins ca pretul gazelor va fi mai ieftin, dar la fel de ambele parti ale Prutului, insa a refuzat sa precizeze daca gazul va fi furnizat de Transgaz sau de Petrom, el subliniind ca ambele sunt companii romanesti aflate in competitie.

Premierul Iurie Leanca a precizat ca in prezent se afla in ultima etapa de finalizare contractele de furnizare a gazului, iar primele cantitati vor fi livrate incepand cu 1 septembrie.La ceremonia desfăşurată în comuna Zagarancea a fost prezent şi comisarul European Gunther Oettinger.

Construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni a fost începută acum un an, costul total al proiectului constituind 26 milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro grant din partea Uniunii Europene.Gazoductul cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, iniţial, din România va fi livrat un volum de până la 50 de milioane de metri cubi pe an. De altfel, consumul anual al Republicii Moldova în 2013 a constituit circa un miliard de metri cubi de gaze naturale, fără regiunea transnistreană.Inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni face parte din Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2014.

Potrivit Ministerului moldovean al Economiei, proiectul își propune asigurarea unui nivel înalt de securitate energetică a Republicii Moldova şi a părţii de nord-est a României, prin diversificarea surselor de livrare a gazelor naturale.Gazoductul va fi gestionat pe teritoriul Republicii Moldova de întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, care va presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul ţării, iar pe partea română, de compania Transgaz.Următoarea etapă a proiectului este construcţia conductei Ungheni-Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi a gazoductului Oneşti-Leţcani cu Staţia de Comprimare a gazelor pe teritoriul României.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s