Judecătoarea Viorica Costiniu anchetată de Inspecția Judiciară

 

 

 

CostiniuJudecătoarea Viorica Costiniu, fost președinte al Asociației Magistraților din România (AMR), a intrat în colimatorul Inspecției Judiciare după câteva sentințe cel puțin ciudate, decizii care ne fac să ne gândim dacă e normal ca judecătorii din România să nu dea seamă pentru erorile care le comit, uneori extreme de des. În cazul de față, judecătoarea Viorica Costiniu- care este soția fostului judecător de la Curtea Supremă-arestat preventiv în dosarul Cătălin Voicu-a avut mai multe decizii controversate în dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu și Puiu Popoviciu și, mai nou, al lui Nicușor Constantinescu, președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța.

 Prestigiul judecătoarei Viorica Costiniu a avut de suferit considerabil în momentul în care soțul acesteia, Florin Costiniu, judecător la Curtea Supremă, a fost arestat preventiv într-un dosar de corupție în care a fost implicat alături de fostul senator PSD Cătălin Voicu. Ulterior, Florin Costiniu a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare în acest dosar.

În luna iulie 2014, judecătoarea de la Curtea de Apel, Viorica Costiniu, a respins o contestație formulată de procurorii DNA la o decizie a Tribunalului București, din 25 iulie, care îl viza pe președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Cons­tantinescu.

Problema majoră în acest caz o reprezintă încălcarea normelor în vigoare tocmai de către magistratul Costiniu, întrucât ședința s-a desfășurat fără participarea procurorului și a părților. De altfel, acest detaliu a fost consemnat și în încheierea ședinței din camera de consiliu.

 

Judecătoare, pe lângă lege

Judecarea unei căi de atac împotriva încheierilor prin care se dispune asupra măsurilor preventive în procedura camerei preliminare în absența procurorului de ședință și a avocatului apărării inculpatului este sancționată de Codul de Procedură Penală, articolul 205, aliniatele 8 și 9. Spre exemplu, potrivit aliniatului 9 “participarea procurorului este obligatorie”, iar potrivit aliniatului 8 “este obligatorie acordarea asistenței juridice pentru inculpat de către un avocat ales sau de un avocat din oficiu”. Cu alte cuvinte,  judecătoarea Viorica Costiniu a încălcat procedura obligatorie.

Pentru greșeala de a nu respecta procedurile obligatorii referitoare la măsurile preventive, un judecător riscă eliminarea din magistratură, potrivit România Liberă.

Potrivit Legii 317 din 2004, care reglementează, între altele atribuțiile CSM, se precizează la articolul 30, aliniat 3 că “CSM asigură respectarea legii și a criteriilor de competență și etică profesională în desfășurarea carierei profesionale a judecătorilor și procurorilor”. Inspecția Judiciară, care este independentă, a declanșat  verificări pentru a stabili împrejurările și motivele pentru care  judecătorea  Viorica Costiniu nu a respectat procedura penală.

Autosesizare a Inspecției Judiciare

Inspectia Judiciara a CSM s-a autosesizat privind nereguli într-o sentință dată de judecătoarea Viorica Costiniu in cazul masurii arestării preventive a baronului PSD Nicușor Constantinescu, susțin surse judiciare. Aceasta riscă sa fie exclusă din magistratură.

Ancheta pe care Inspectia Judiciară ar fi demarat-o vine după ce în presă au apărut informații potrivit cărora judecătoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel București a respins o solicitare a procurorilor DNA în absența acestora si a avocatului apărării. O altă instanță a constat nulitatea deciziei judecătoarei Viorica Costiniu și a aprobat cererea de arestare preventivă a procurorilor, în baza căreia Constantinescu ar urma să fie extradat din SUA.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s