Statul va găsi bani pentru ”Cumințenia Pământului” de Brâncuși

 

 

 

Brancusi

Una dintre cele mai semnificative opere brâncușiene aflată în România, ”Cumințenia Pământului” – parte a unei colecții bucureștene particulare – a fost pusă în vânzare si va fi prezentata luni în cadrul expozitiei private dedicate avangardei românșsti ‘Showcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive display’, organizată de către Artmark cu prilejul vizitei unor importanți colecționari internaționali.Statul încearcă să cumpere această operă care ar putea costa circa 20 de milioane de euro.

Opera face în prezent obiectul mai multor oferte de achizitie, unele apartinând unor colectionari români, altele provenind de la colectionari si institutii culturale internationale. Întrucât capodopera este clasata în categoria Tezaur a Patrimoniului cultural national, Casa Artmark, în calitate de mandatar al proprietarilor, a debutat în 3 septembrie procedura de înștiintare a Ministerului Culturii în vederea exercitiului preempțiunii, conform obligatiilor legale.

Potrivit comunicatului, notificarea statului român de catre Casa Artmark cu privire la punerea în vânzare a sculpturii lui Brâncusi, drept raspuns la ofertele existente în piata interna si în cea internationala, creeaza acestuia ocazia de a pastra si muzealiza importanta capodoperă.

Realizata în 1907, ‘Cumințenia Pământului’, alături de opere precum ‘Sărutul’ si ‘Rugăciunea’, marchează cea mai apreciată perioada de creație a artistului, în care acestă formulă noi sensuri filozofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

‘Cumintenia Pământului’ a fost cumparata în 1911 de inginerul si iubitorul de arta Gheorghe Romascu chiar de la artist, confiscata abuziv în 1957 de conducerea comunista a Muzeului de Arta si retrocedata dupa 51 de ani si un proces îndelungat.

Actualmente sculptura, realizata în calcar crinoidal – primul posesor al sculpturii povestea ca stie de la Brâncusi ca ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului, este evaluata la suma de 20 milioane de euro.

Cea mai importanta tranzactie recenta a unei opere de Brâncusi este adjudecarea în 2009 de catre Casa Christie’s din Paris a sculpturii în lemn ‘Madame L.R.’ pentru pretul de 26 de milioane de euro (fara comisioane si taxe incluse).

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.