Dosarele de corupţie tergiversate la nesfârşit în România

Mariana AlexandruCSM a aprobat în cursul săptămânii trecute cererea de pensionare a procurorului Mariana Alexandru, adjuncta procurorului-sef al Sectiei II din DNA. Mariana Alexandru a instrumentat dosare de coruptie grele precum cele ale lui Catalin Voicu, Monica Ridzi sau Adrian Nastase. Până la lămurirea acestei ieşiri intempestive la pensie,pe seama căreia presa speculează foarte mult, avem o amânare a acestui dosar ca şi a altora. Aproape că suntem tentaţi să îi dăm dreptate lui Radu Mazăre, baronul de Constanţa, când spune că mai întâi se trimit mascaţii şi apoi nu se mai întâmplă nimic în dosar perioade foarte lungi de timp.
Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu subiectul să spunem că Mariana Alexandru a infirmat in decembrie 2013 rechizitoriul iniţial în dosarul „Gala Bute”, prin care se dispusese trimiterea în judecată doar a lui Rudel Obreja, fiind scoşi de sub urmărire penală reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale si Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box. Procuroarea amintită are meritul de a fi redeschis cercetările în dosar dar timp de zece luni nu a mai făcut nimic. Mariana Alexandru a beneficiat de susţinerea publică a Ambasadei SUA în scandalul din octombrie 2013, când ministrul Justitiei a încercat schimbarea sa şi a lui Lucian Papici de la şefia unei secţii DNA. Şi cum de la sublim la ridicol nu este decât un pas…

Procurorul şi tergiversarea

Aparenta retragere surprinzătoare spre pensie a procuroarei Mariana Alexandru ar putea avea alte explicaţii, aceasta odată ieşită din magistratură are o pensie de circa 16.000 lei pe lună, o avere pentru omul de rând. Iar procurorul pentru care „sărea” Traian Băsescu în urmă cu un an nu era chiar aşa de destoinic cum a încercat să ni-l prezinte presa de vreme ce dosarele în sertarele acesteia stăteau foarte mult. Se pare că plecarea ajunctului secției a II-a a DNA poate avea legătură cu o serie de suspiciuni care l-au vizat în ultimul timp în legătură cu instrumentarea corectă și tergiversarea nejustificată a mai multor dosare de corupție extrem de importante. Să nu uităm totuşi că procuroarea Mariana Alexandru a instrumentat dosare de corupție precum cele ale lui Cătălin Voicu, Monia Ridzi sau Adrian Năstase, doar că şi acestea au durat perioade foarte lungi.
Dacă luăm de bune informaţiile că din decembrie 2013 şi până în august-septembrie 2014 nu s-a mai întâmplat nimic în dosar, credem că acest lucru se încadrează la tergiversare mai ales acum când DNA-ul livrează dosare pe bandă rulantă către instanţe.

Elena Udrea vizată?
Ziaristul Cătălin Tolontan, cel care a scos la lumină dosarul „Gala Bute”, vine cu o ipoteză surprinzătoare, aceea că în acest dosar ar fi urmat să fie vizată Elena Udrea şi de aici pensionarea subită a magistratului. Chiar dacă ar fi şi aşa, funcţionarea instituţiilor din România nu ar trebui să fie influenţată de un om, adică noul procuror de caz o poate trimite în judecată pe Elena Udrea sau alţi vinovaţi la fel de repede, este părerea aceluiaşi Cătălin Tolontan.
„Pensionarea la cerere a Marianei Alexandru, la 56 de ani și după 31 de magistratură, vine la 10 luni după ce, sub supravegherea șefei DNA Codruţa Kovesi, Alexandru a fost cea care a redeschis dosarul Galei Bute. În referatul de respingere a rechizitoriului care îl scotea drept unic vinovat pe Rudel Obreja, Mariana Alexandru se referea în decembrie 2013 la responsabilităţi penale în cadrul ministerului condus de Elena Udrea și în cel condus de Ion Ariton. Susținută de Codruța Kovesi, Alexandru a considerat ”nelegal” felul în care dosarul Bute fusese limitat la învinovățirea lui Rudel Obreja și a reluat cercetările. În mod repetat, Elena Udrea spusese că “Nu am emoţii, numele meu nu trebuie să apară în dosarul Gala Bute”. În 16 martie 2013, Agerpres consemna: “Deputata PDL Elena Udrea consideră că nu a încălcat legea atunci cînd, în calitate de ministru al Turismului, a organizat gala de box a lui Lucian Bute din vara anului 2011 și de aceea susţine că numele ei sau al altor angajaţi ai ministerului nu trebuie să apară în dosarul penal deschis de DNA”. Cercetările în dosarul „Gala Bute” intraseră în linie dreaptă în ultima perioadă. Pe 15 august 2014, Gazeta Sporturilor” a publicat informația potrivit căreia mai mulți oameni din minister au indicat-o pe Elena Udrea drept șefa operațiunii „Gala Bute” și că au povestit întîlnirile dintre ei și ministru. Audierile reprezentau etapa finală, înainte ca Mariana Alexandru să încadreze legal cine va fi urmărit penal în acest dosar despre care și DLAF, și DNA susțin de trei ani de zile că are ca obiect o fraudă a 2,4 milioane de euro, bani europeni și din bugetul României”, scrie Cătălin Tolontan pe blogul personal.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s