Guvernul bagă mâna în buzunarul românilor

benzinarie

Românii vor plăti anul viitor pentru carburanţi, tutun, alcool o acciză calculată la o valoare atribuită cursului de schimb de aproximativ 4,5 lei/euro, după ce în 2014 cotaţia luată în calcul a fost de 4,73 lei/euro. Cum cursul e în continuare în jur de 4.40 lei, rezultă căGuvernul Ponta bagă în continuare mâna în buzunarele românilor.

În toamna anului trecut, Guvernul a modificat Codul Fiscal şi a schimbat modul de calcul al accizei plătite pentru produse precum carburanţii, tutunul, alcoolul, cafeaua, gaze naturale şi energie electrică. Până în acest an, acciza se calcula la cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent.

Din acest an, Codul Fiscal prevede că, dacă raportul de schimb valutar din prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent este mai mic decât cel stabilit în prima zi din octombrie a anului anterior celui precedent, se va lua în calculul accizei cursul de schimb de la 1 octombrie a anului anterior celui precedent, valoare care se actualizează cu media anuală a indicelui preţurilor de consum calculată în luna septembrie din anul precedent.

Cursul de schimb de la 1 octombrie 2013 a fost de 4,4485 lei/euro, mai mic faţă de cel de la 1 octombrie 2012 – 4,5223 lei/euro. În acest caz, în calculul accizei s-a luat cursul de schimb de la 1 octombrie 2012, de 4,5223 lei/euro, valoare care a fost actualizată cu media anuală a indicelui preţului de consum calculată în septembrie 2013 – de 4,77%. Astfel, românii au ajuns să plătească în 2014 accize la o valoare atribuită a cursului de schimb de 4,783 lei/euro.  Un curs mai mic pentru accizele din 2015 Cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană în ultimele zile s-a situat uşor peste pragul de 4,4 lei/euro, 4,4022 lei/euro fiind cotaţia de ieri. Este puţin probabil ca raportul de schimb să ajungă până la 1 octombrie, în interval de cinci şedinţe, peste nivelul de la 1 octombrie 2013 – 4,4485 lei/euro.

În acest caz, pentru acciza din 2015 se va lua în calcul raportul de schimb din prima zi lucrătoare a lunii octombrie din 2013, valoare care va fi actualizată cu rata medie anuală a inflaţiei pe luna septembrie 2014, indicator ce urmează să fie publicat de Institutul Naţional de Statistică la 10 octombrie.    Având în vedere că, în luna august, creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni faţă de precedentele 12 luni, a fost de 1,2%, rezultă că accizele se vor calcula anul viitor la o valoare atribuită cursului de schimb de aproximativ 4,5019 lei/euro. Cu precizarea că rata medie anuală a inflaţiei din luna septembrie ar putea fi uşor mai mare sau mai mică faţă de cea din august.   Vechiul mod de calcul, şi mai avantajos Contactat de „Adevărul“, Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget, a spus că de politici fiscale „se ocupă cealaltă parte a Ministerului Finanţelor“, adică ministrul Ioana Petrescu, însă a precizat că un punct de vedere oficial privind modul de calcul al accizei în 2015 va fi transmis în scurt timp. „Pentru a se lua o decizie privind menţinerea actualului mod de calcul al accizei sau schimbarea acestuia se fac analize, iar în termen de două săptămâni vă vom putea oferi un punct de vedere oficial“, a declarat Vâlcov. Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere, aflându-se în Statele Unite ale Americii cu delegaţia premierului, cu ocazia celei de a 69-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.   Consultantul fiscal Emilian Duca crede că modul de calcul al accizei nu se va schimba pentru anul viitor, dar atrage atenţia că Guvernul îşi va putea suplimenta încasările din accize prin majorarea acestora în sine, având în vedere că raportul de schimb leu/euro este mai dezavantajos pentru stat în acest an. „Modul de calcul al accizei ste cel din directivele europene, iar orice modificare trebuie anunţată Comisiei Europene. Putem să ne confruntăm cu o majorare a accizei în sine pentru suplimentarea veniturilor la buget“, a spus Duca.

În cazul în care s-ar reveni la vechiul mod de calcul al accizei, adică ţinându-se cont de cursul de schimb anunţat de Banca Centrală Europeană în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent plăţii accizei, cursul s-ar situa în intervalul 4,4-4,42 lei/euro, o valoare cu 31,8-33,8 bani mai mică decât în 2014.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s