A început campania electorală. E bine de ştiut!

Costoiu AsaltPeste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne în noiembrie pentru a-şi alege preşedintele dintre cei 14 candidaţi înscrişi în competiţia electorală.
Şi-au depus candidatura în alegerile prezidenţiale Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală), Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România), Dan Diaconescu (Partidul Poporului – Dan Diaconescu), Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă), Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare), William Brînză (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariţei (Prodemo) şi Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania).

De asemenea, vizează funcţia de şef al statului şi patru independenţi – Teodor Meleşcanu, Călin Popescu-Tăriceanu, Monica Macovei şi Gheorghe Funar.

Toate cele 14 candidaturi au fost admise de BEC pe 24 septembrie, acestea rămânând definitive din data de 28 septembrie. De asemenea, toate contestaţiile depuse împotriva candidaţilor au fost respinse de Curtea Constituţională.

Primul candidat pe buletinul de vot va fi Kelemen Hunor (UDMR), potrivit tragerii la sorţi efectuate de BEC. Pe următoarele locuri se situează Klaus Iohannis (PNL), Dan Diaconescu (PP-DD), Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), William Brînză (Partidul Ecologist Român), Elena Udrea (PMP), Mirel Mircea Amariţei (Prodemo), Teodor Meleşcanu – independent, Gheorghe Funar – independent, Szilagyi Zsolt (PPMT), Monica Macovei – independent, Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă), Călin Popescu-Tăriceanu – independent, Corneliu Vadim Tudor (PRM).

Campania electorală
Campania electorală începe vineri, 3 octombrie şi se încheie pe 1 noiembrie, la ora 7,00.Pentru candidaţii la alegerea preşedintelui, accesul la serviciile publice de radio şi televiziune este egal şi gratuit.În campania electorală, candidaţii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul mass-media.

Este interzisă introducerea spoturilor publicitare electorale în alte emisiuni decât cele electorale.În unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală sunt interzise.

18.313.698 cetăţeni cu drept de vot aşteptaţi la urne în primul tur de scrutin
Au drept de vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale, pe 2 noiembrie, 18.313.698 de cetăţeni români, iar 18.321.512 pe 16 noiembrie, la turul al doilea, potrivit ultimelor date furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă.Vor funcţiona 294 de secţii de votare în străinătate, iar în ţară vor fi organizate 18.550 secţii de vot.

Un număr de 1.245 de secţii de votare vor fi organizate în Bucureşti pentru alegerile prezidenţiale, potrivit site-ului Biroului Electoral Central (BEC).În sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 162 de secţii, în sectorul 2 – 202, în sectorul 3 – 274, în sectorul 4 – 178, în sectorul 5 – 196 iar în sectorul 6 – 233 de secţii de votare.

MAE a anunţat că vor fi organizate 294 de secţii pentru cetăţenii români din afara graniţelor care doresc să îşi exercite dreptul de vot. Numărul estimat de buletine de vot necesare pentru secţiile de votare din străinătate este 600.000.

Vicepremierul Gabriel Oprea a relevat că Regia Autonomă Monitorul Oficial va tipări 20.745.068 de buletine de vot şi vor fi realizate 94.220 de ştampile cu menţiunea ‘VOTAT’.

În ziua votării, românii aflaţi în ţară îşi pot exercita dreptul de vot în baza cărţii de identitate, cărţii electronice de identitate, cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate, paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar – în cazul elevilor din şcolile militare.

Cei care se află în străinătate şi în state care permit accesul pe teritoriul lor pe baza cărţii de identitate în ziua alegerilor pot prezenta la urne paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, cartea de identitate, cartea electronică de identitate.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în România în baza paşaportului simplu cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), paşaportului simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), paşaportului simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), în plus români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate şi în baza titlului de călătorie.

. Informarea opiniei publice asupra prezenţei la vot
Orele la care informaţiile despre prezenţa la vot vor fi disponibile şi date publicităţii sunt 11,30, 14,30, 17,30, 20,30 şi 22,30. Orele până la care secţiile de votare vor transmite informaţii către BEC sunt 10,00, 13,00, 16,00, 19,00 şi 21,00. Metodologia pentru colectarea datelor şi informarea opiniei publice privind prezenţa populaţiei la vot pentru secţiile de votare din străinătate se va stabili în mod distinct.

AEP verifică listele electorale
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), la sesizarea partidelor politice, făcută în cel mult 15 zile de la data validării rezultatului alegerilor şi însoţită de probe, verifică listele electorale la care se referă sesizarea, în vederea descoperirii cazurilor în care o persoană a votat fără a avea drept de vot sau a votat de mai multe ori la acelaşi tur de scrutin.

MAI va mobiliza peste 30.000 de membri ai forţelor de ordine în misiunile din perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, iar în ziua votării vor fi angrenaţi peste 50.000 de angajaţi din toate structurile operative, care vor asigura buna desfăşurare a procesului electoral, a anunţat ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, la videoconferinţa cu prefecţii.Dintre membrii forţelor de ordine, 17.000 vor fi poliţişti, 10.000 – jandarmi şi 3.800 – poliţişti de frontieră.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s