Dinu Patriciu a scăpat de închisoare doar prin deces

 

patriciu

Dinu Patriciu a părăsit scena vieții cu puțin timp înainte de o condamnare cu executare, asta dacă ne gândim că în dosarul Rompetrol marți, 7 octombrie 2014, s-au dat pedepse substanțiale cu executare. Printre cei condamnați definitiv în dosarul Rompetrol regăsim și pe senatorul PNL și jurnalistul Sorin Roșca Stănescu. Potrivit judecătorilor, probele existente in dosarul „Rompetrol” arată că Dinu Patriciu a pus la punct operațiunea de manipulare a pieței de capital și a oferit informații confidentiale unor apropiați ai săi.

Hotărârea din 7 octombrie 2014 a Curții de Apel București a surprins pe toată lumea, majoritatea dintre cei implicați așteptându-se la sentințe mult mai blânde sau achitare. Printre cei mai cunoscuți condamnați se numără jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, pentru care Curtea de Apel Bucureşti a dispus pedeapsa la un an de închisoare pentru utilizare de informaţii privilegiate şi la doi ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat. În urma contopirii pedepselor, cea mai grea dintre acestea a fost sporită cu patru luni, urmând ca senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu  să execute doi ani şi patru luni de închisoare.

Sorin Roşca Stănescu a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare în dosarul Rompetrol, în care 12 persoane sunt acuzate de mai multe infracţiuni, printre care manipularea pieţei de capital, complicitate la delapidare şi la spălare de bani. În dosarul Rompetrol, au fost condamnaţi şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, la 2 ani şi 8 luni închisoare cu executare. Alexandru Bucşă a primit o pedeapsă de 6 ani închisoare cu executare, Petrică Grama – 2 ani şi 4 luni, iar Florin Aldea – 5 ani de detenţie.

Curtea de Apel Bucureşti a încheiat la 9 septembrie dezbaterile în dosarul Rompetrol, în care au fost judecaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, senatorul Sorin Roşca Stănescu, fostul ministru Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu, Gabriela Victoria Anghelache şi Irina Mihaela Popovici. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Dinu Patriciu, care a murit în 19 august.

La ultimul termen de judecată, procurorul DIICOT a cerut să se constate încetarea procesului penal pentru fostul ministru Sorin Pantiş şi pentru senatorul Sorin Roşca Stănescu, întrucât faptele de care sunt acuzaţi s-au prescris, precum şi în cazul lui Dinu Patriciu, în urma decesului acestuia. Procurorul DIICOT a susţinut că decizia de achitare dată în primă instanţă în cazul tuturor inculpaţilor din această cauză nu este motivată. Acesta a cerut ca Victor Eros, Gabriela Anghelache şi Alexandru Bucşă să primească pedepse orientate spre maximul prevăzut de lege pentru faptele de care sunt acuzaţi, iar Petrică Grama să primească o pedeapsă cu suspendare.

Dacă vă mai amintiți, în 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti în dosarul Rompetrol, în care procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru mai multe infracţiuni, printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.

Totodată, instanţa i-a achitat atunci şi pe ceilalţi 12 inculpaţi – Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Miclăuş, Elena Albu, Gabriela Anghelache şi Mihaela Popovici.

Judecând după hotărârea instanței, Dinu Patriciu ar fi avut practic șanse inexistente să scape de închisoare în acest proces.

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s