Scandalul Lukoil, rezolvat în limitele şi condiţiile legii

Lukoil
Săptămâna trecută, Rafinăria Lukoil Ploieşti a fost vizată de percheziţii ale procurorilor într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro. O zi mai târziu rafinăria şi-a întrerupt activitatea după ce Parchetul de pe lângă Curtea deApel Ploieşti anunţase un sechestru asigurator care bloca practic activitatea. Dat fiind scandalul politic creat dar şi identificării unor alte bunuri care să fie puse sub sechestru, activitatea se va relua în această săptămână. Procurorii chiar au dat un comunicat în acest sens deşi într-o ţară normală legea este mai presus de orice iar, un eventual şantaj cu dispariţia unor locuri de muncă, nu ar fi stat în picioare.
În ultimele zile s-a creat un adevărat scandal naţional după ce Lukoil România şi-a închis Rafinăria de la Ploieşti în urma percheziţiilor procurorilor şi se anunţa chiar o retragere din România. În această săptămână lucrurile au revenit la normal după ce „şantajul” cu închiderea Rafinăriei Lukoil nu a dat roade dar şi procurorii au umblat la unele laturi ale sechestrului asigurator. Inclusiv poziţia politică a fost corectă atât timp cât s-a cerut respectarea legii în privinţa plăţii salariilor angajaților companiei și, pe de altă parte, recuperarea prejudiciului și sancționarea celor care au încălcat legea.
Rafinăria Petrotel Lukoil a anunțat, în această săptămână, începerea procedurilor de pregătire pentru repornirea instalațiilor tehnologice după ce procurorii au dispus înlocuirea măsurilor asiguratorii prin ridicarea parțială a sechestrului asigurător asupra conturilor bancare și extinderea măsurii asupra altor bunuri puse la dispoziție de Lukoil.

Prioritate are respectarea legii
Procurorii din Ploieşti chiar au dat un comunicat în care au anunţat măsura de ridicare parţială asechestrului asigurator asupra conturilor bancare ale SC Petrotel Lukoil. În acest comunicat se spune: „Procurorii nu au ridicat în totalitate măsurile asiguratorii, ci le-au extins asupra altor bunuri, astfel încât să fie garantată în perspectivă acoperirea prejudiciului. Ridicarea sechestrului asupra contului a fost parțială și a avut la bază dorința de a nu afecta salariații SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti. Pe de altă parte, s-a urmărit să se permită continuarea activității societății astfel încât o parte a profitului obținut să fie consemnat pentru acoperirea prejudiciului. Aceste demersuri au rezultat ca fiind necesare din discuțiile purtate cu reprezentanții societății cercetate și nu urmare unor declarații cu caracter public făcute de persoane din spațiul politic”. Potrivit aceluiaşi comunicat, în urma discuțiilor au fost identificate, „în limitele și în condițiile legii”, modalități alternative de instituire a măsurilor asigurătorii „care să evite consecințe sociale și economice nedorite”.
Nu ştim dacă ultimele precizări ale procurorilor îşi mai aveau rostul, în România cel puţin se afirmă-credem că ar trebui să se respecte-că integritatea procurorilor nu este afectată de declarații politice sau „şantaje” economice şi sociale. Până la urmă dacă se recuperează cei 230 milioane de euro plătim salarii pentru mult mai mulţi salariaţi şi pentru o perioadă lungă de timp.

Alexandru Păsărin

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s