Un român a luat Nobelul pentru chimie

hell
Se numeşte Ştefan Hell şi este un cercetător de origine germană dar născut în România. De ieri el a ajuns o celebritate deoarece  se numără printre cei trei laureaţi ai Premiului Nobel pentru Chimie 2014. Hell a fost premiat împreună cu americanii Eric Betzig si William Moerner. Ştefan Hell este membru de onoare al Academiei Române si Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnice Bucureşti.

Cei trei cercetatori au castigat Nobelul pentru dezvoltarea unor noi tehnici de observare in timp real a proceselor moleculare cu ajutorul microscopului optic. Dar cine este de fapt Ştefan Hell?

Potrivit unei biografii oficiale, Stephen Hell s-a născut la 23 decembrie 1962 la Arad, iar după vârsta de 30 de ani s-a impus ca o celebritate incontestabilă în lumea ştiinţei.

Stephen Hell şi-a petrecut copilăria în comuna Sântana si şi-a manifestat interesul pentru ştiinţele exacte încă din timpul şcolii generale, fiind puternic încurajat de părinţi. El a părăsit România în 1978, alături de părinţii săi, stabilindu-se în Germania, la Ludwigshafen, unde a urmat şi liceul.

În perioada 1981 -1987 a urmat cursurile Facultăţii de Fizică la Universitatea din Heidelberg. La aceeaşi universitate a obţinut titlul de doctor în fizică,în anul 1990,cu calificativul maxim (summa cum laude).

Hell este director la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizică din Gottingen, unde conduce departamentul de NanoBiofotonică. Este, de asemenea, şeful departamentului de Nanoscopie Optică al Centrului German de Cercetare a Cancerului din Heidelberg, profesor onorific la Facultatea de Fizică a Universitaţii din Gottingen şi profesor la Facultatea de Fizică a Universitaţii din Haidelberg.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s