Parlamentul, adăpostul penalilor măcar până la Prezidenţiale

 

Cel puţin 35 dintre cei aproape 600 de parlamentari ai României au probleme cu legea. Cel puţin deocamdată, Parlamentul le-a ţinut adăpost pentru rigorile penale iar procurorii au fost lăsaţi cu buzele umflate. Indiferent de culoarea politică şi ocupaţia din afara politicii, parlamentarii români au demonstrat că imunitatea îi poate feri nu doar de consecinţele declaraţiilor politice, aşa cum ar fi normal, ci de rigorile legii penale pe care unii au încălcat-o cu dispreţ.

Dezbaterea cu tema "In cautarea consensului. Reforma institutiilor intre marketing electoral, inginerie constitutionala si dezbatere publica", organizata de Asociatia Pro Democratia, la Palatul Parlamentului din Bucuresti
La începutul acestei săptămâni, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a analizat cererea DNA de arestare a deputatului PC Ion Diniţă. Cererea DNA a primit deja un aviz negativ de la majoritatea deputaţilor din Comisia Juridică, însă cvorumul acesteia nu a fost întrunit. Pentru cei care nu cunosc cazul, Diniţă este cercetat pentru acuzaţii de corupţie în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Cancescu. Procurorii au dovezi că firma deputatului PC Ion Diniţă ar fi obţinut contracte preferenţiale de la CJ Braşov, de peste 7,6 milioane de euro, fapt pentru care deputatul este acum cercetat pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu. De aceea nu ar trebui să ne mirăm că Ion Diniţă este unul dintre cei mai bogaţi parlamentari şi cum „corb la corb nu îşi scoate ochii”, probabil că deputatul conservator o să mai tragă de timp.
Viorel Hrebenciuc, cu deputatul pe lege călcând
Viorel Hrebenciuc, unul dintre cei mai importanţi lideri ai PSD, este cercetat de procurorii DNA, alături de deputatul Ion Adam, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea celor doi deputaţi dar există teama că solicitarea va fi tergiversată cel puţin până după alegeri.
Deputatul PSD este urmărit penal în acest dosar pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Pe lângă acest dosar, tot în instrumentarea DNA, Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru că, susţin procurorii, s-ar fi implicat pentru a determina funcţionari din Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru ca această instituţie să revină asupra deciziei de retragere a licenţei postului Giga TV – controlat de primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.
Este clar că în cazul Hrebenciuc mai mult ca în oricarealt caz, se va încerca tergiversarea pentru o perioadă. Există suficiente chichiţe ale legii, doar că Hrebenciuc a mai făcut o greşeală.
Începând cu 20 octombrie a.c., Viorel Hrebenciuc are şi un al treilea dosar la DNA legat de traficul de influenţă. Parlamentarul PSD a fost urmărit de oamenii legii deoarece „ a rezultat suspiciunea săvârşirii de noi infracţiuni de către Hrebenciuc Viorel, în completare la solicitarea transmisă în data de 17 octombrie 2014 privind sesizarea ministrului Justiţiei pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputaţilor ADAM IOAN şi HREBENCIUC VIOREL (vezi comunicat nr. 1474 din data de 17 octombrie 2014), procurorul şef al D.N.A a trimis procurorului general al României ordonanţa de efectuare în continuare a urmăririi penale faţă de deputatul Hrebenciuc Viorel emisă în data de 20.10 2014 în acest nou dosar penal.”
Transmiterea noului document este justificată prin aceea că, la momentul întocmirii referatului de încuviinţare a arestării preventive a inculpatului Viorel Hrebenciuc, nu a fost cunoscut procurorilor D.N.A. noua împrejurare, iar aceasta este considerată esenţială pentru soluţionarea cererii înaintate la data de 17 octombrie 2014 către Camera Deputaţilor.
Greu de crezut că Viorel Hrebenciuc va scăpa şi acum dar putem să realizăm ce e în mintea aleşilor?

Scandalul Microsoft şi cei 9 miniştri penali
Hotărât lucru, campania electorală a fost un catalizator pentru ca noi şi noi cazuri de corupţie ale aleşilor să ajungă în justiţie şi la cunoştinţa marelui public. Cel mai răsunător, dosarul Microsoft, presupune cercetarea penală a 9 foşti miniştrii. Dosarul EADS, aşteptat în următoarele zile, anunţă alte probleme pentru aleşii neamului.
Procurorii anunţă că au probe din care rezultă că miniştrii Nica Dan, Mihăilescu Petru Şerban, Adriana Ţicău, Athanasiu Alexandru, Tănăsescu Mihai Nicolae şi Gabriel Sandu şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate. Astfel, contractul cadru de licenţiere Microsoft s-a încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat. De precizat că procurorul şef Laura Codruţa Kovesi a solicitat procurorului general al P.I.C.C.J, sesizarea preşedintelui României, a Senatului, a Camerei Deputaţilor şi a Parlamentului European, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de 9 persoane care în perioada în care se presupune că au săvârşit infracţiunile au îndeplinit funcţia de ministru. Cum probabil bănuiţi, solicitările adresate Parlamentului României vor fi tergiversate cel puţin până după alegeri. Parlamentarii sunt în continuare mai presus de lege!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s