„25 de ani de la prăbușirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte”

Regele
Conferința internațională „25 de ani de la prăbușirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte” la care participă foști șefi de stat din Europa Centrală și de Est se desfășoară joi și vineri la Palatul Parlamentului.
„Nu putem să nu observăm că în multe din fostele țări comuniste din Europa Centrală și de Est a apărut un fenomen extrem de nociv, redistribuirea foștilor nomenclaturiști și membri ai poliției politice deveniți oligarhi și a urmașilor lor în partide de dreapta. De fapt, acesta a fost visul membrilor fostei poliții politice, nu să reprezinte partidele de stânga, oricum erau ale lor, ci să reprezinte partide de dreapta. Este un moment în care foștii deținuți politici, cei care au luptat împotriva comunismului, cei care și-au dat viața și supraviețuitorii sunt puși în fața unei situații noi, li se fură acum și ce au avut ei mai sfânt — idealurile, idealurile lor ajunse pe mâna celor care în adevăr au reprezentat fostul aparat comunist”, a declarat Emil Constantinescu joi la conferința internațională dedicată sărbătoririi a 25 de ani de la căderea comunismului.
El consideră că nu este suficient să fie condamnate doar crimele comunismului, fiind de părere că trebuie deschisă o dezbatere serioasă pentru condamnarea ideologiei comuniste.
„Nu este suficient să fie condamnate doar crimele comunismului, trebuie deschisă o dezbatere serioasă pentru condamnarea ideologiei comuniste, care a permis instaurarea acelor regimuri criminale. Fără o condamnare argumentată a ideologiei comuniste, ea poate reapare sub haine violente sau sub haine moderne sau se poate recicla într-un populism agresiv, care, folosind slăbiciunile democrației, să conducă la alte tipuri de regimuri autoritare sau represive sau pe de altă parte putem asista la instaurarea unor democrații de fațadă sau chiar la decadența democrației, tendință pe care o observăm chiar în multe din democrațiile consolidate din Vest”, a spus Constantinescu.
În opinia sa, este nevoie să se construiască „un proiect european și mondial” prin care să se redea demnitatea victimelor și familiilor lor prin aflarea adevărului despre cei dispăruți și uciși.
„Știm că este nevoie să construim cu un efort comun un proiect european și mondial prin care să redăm demnitatea victimelor și familiilor lor, măcar prin aflarea adevărului despre cei dispăruți, despre cei uciși, în numele cărora nu avem nici dreptul, nici cuviința să iertăm noi. Dacă nu a fost posibil în timpul dictaturii, cel puțin după prăbușirea ei la un sfert de secol să avem curajul să spunem adevărul despre ceea ce s-a întâmplat cu cei arestați, torturați și uciși”, a arătat Constantinescu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s