DNA-ul şi SRI-ul pe baricadele luptei anticorupţie

Kovesi
Corupţia din România este un flagel care a determinat şi rezultatele recentelor alegeri prezidenţiale. În prim-planul luptei corupţie din ultimii ani se află Direcţia Naţională Anticorupţie(DNA) dar şi Serviciul Român de Informaţii(SRI), instituţie care a identificat de foarte mult timp corupţia ca problemă de securitate naţională. Laura Codruţa Kovesi,procurorul şef DNA, vorbeşte într-un recent interviu despre marea corupţie din România care este identificată şi poate fi eradicată prin intervenţia oamenilor legii şi colabora inter-instituţională.
Pentru politicienii corupţi vin vremuri foarte grele, procurorii anticorupţie au în cercetare dosare de mare corupţie iar metodele de furt şi de disimulare a banilor nu este o necunoscută pentru aceştia. Şeful DNA a declarat despre politicienii cu probleme că „dacă se cred mai deştepţi decât noi, fac o mare greşeală, nu sunt. Şi nici intangibili nu sunt”.
Prioritate, corupţia la nivel înalt
Într-un interviu acordat Ziare.com, Laura Codruţa Kovesi a vorbit despre lupta anticorupţie din România care a căpătat un avânt deosebit în acest an. La acest moment, DNA are în lucru dosare mari, complexe, care vizează persoane cu funcţii importante. Păstrarea ritmului, cu aceeaşi eficienţă, se va face în continuare dacă nu vor interveni schimbări legislative sau de altă natură. Procurorul şef al DNA declară hotărât: „Cât vom fi lăsaţi să ne facem treaba, o vom face la fel de bine şi eficient.”
Scopul DNA-lupta cu corupţia la nivel înalt-a fost realizat iar de acum lucrurile vor sta şi mai bine din acest punct de vedere după ce blocajul Parlamentului în cercetarea demnitarilor pare să fi dispărut. Este vorba de o instituţie mult mai profesionistă, cu o echipă managerială mult mai eficientă după 2013, cu metode noi de management, cu prioritizare a sarcinilor, cu ocuparea posturilor vacante. De fapt, Laura Codruţa Kovesi, se bazează în această instituţie pe echipă: „Cel mai important capital al DNA sunt oamenii care lucrează în această instituţie. Avem un corp de procurori şi politişti foarte buni profesional, curajoşi, activi, care s-au obişnuit cu anchetele la nivel înalt”, declară şeful DNA.

DNA şi SRI, colaborare în lupta anticorupţie
Poate principalul aliat al DNA în lupta anticorupţie este SRI, instituţie care a identificat de foarte mult timp, potrivit ieşirilor publice ale conducerii sale, corupţia ca o problemă de siguranţă naţională. Procurorul şef al DNA recunoaşte această colaborare care ar trebui să dea fiori infractorilor: „SRI este principalul nostru partener în ceea ce priveşte alimentarea DNA cu informaţii despre fapte de corupţie. (…)Colaborarea cu SRI se desfăşoară pe mai multe paliere prevăzute atât în lege, cât şi în protocolul încheiat de Ministerul Public. Dacă este o vină sa colaborezi cu o instituţie a statului, îmi asum aceasta vina. Nu e o ruşine să colaborezi cu o instituţie a statului, e o ruşine să colaborezi cu infractorii. Faptul că avem o cooperare buna şi eficientă, care se vede din dosarele finalizate, este un lucru bun pentru România.(…)
Cred că există o supărare pentru unii că aceste două instituţii lucrează foarte bine în prezent, sunt unite în lupta cu marea corupţie, dar este o colaborare eficientă pe care dorim să continuăm în acelaşi ritm şi acelaşi fel. Menţionarea în comunicatele DNA este o chestiune de colegialitate şi de recunoaştere a efortului celorlalte instituţii, SRI, structuri ale MAI, ANI. Niciodată un procuror singur nu va reuşi să finalizeze un dosar.”

Dumitru Glăman

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s