România, rol important în securitatea energetică a Europei

conf
În următoarele două decenii, România este pregătită să aibă un rol important în domeniul energiei din zona Mării Negre, aceasta ar fi una din concluziile unei conferințe internaționale care a avut loc la București la Palatul Parlamentului în perioada 19-21 noiembrie, la care au fost invitaţi circa 150 de oficiali de rang înalt şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Evenimentul a avut ca scop realizarea unei viziuni prospective asupra a ceea ce va însemna energia pentru Europa în contextul global din 2035, plecând de la faptul că orice proiect energetic se realizează în circa 20 de ani. Cu peste 150 de participanţi, care au inclus înalţi oficiali, reprezentanţi importanţi din mediul de afaceri şi experţi cu renume din țările din regiunea Mării Negre, evenimentul s-a dovedit extrem de interesant mai ales din perspectiva faptului că România trebuie să joace un rol important la nivel regional.
Perspective favorabile
La evenimentul internaţional de la Palatul Parlamentului au susţinut prelegeri ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi consilierul prezidenţial Iulian Chifu.
Din cele dezbatute de specialistii în domeniu au reieşit unele probleme legate de tensiunile dintre soluţiile dictate de ratiuni economice, de business şi cele discutate de condiţionări şi opţiuni politice, cum ar fi cazul Republicii Moldova, politica energetică europeană comună şi “raportul regional versus european în politicile comune energetice”, precum şi la raportul între diferitele tipuri de energie – energie electrică, hidrocarburi, noile energii verzi. “România are o poziţionare geografică privilegiată în sud-estul Europei, în regiunea Mării Negre. Pot vedea acest privilegiu din două perspective, în sensul că putem avea un rol în această regiune şi că avem oportunităţi uriase. România are o dezvoltare economică diferită de a altor ţări occidentale şi este important să nu rămânem doar o ţară de tranzit pentru regiunea Marii Negre. Sigur, aflându-ne lângă Marea Neagra şi beneficiind de resurse potenţiale, trebuie să ştim cum să negociem cu partenerii nostri să devenim, astfel, şi producator”, a declarat Elena Popescu, director general în cadrul Departamentului pentru Energie, citată de Agerpres.

Despre independenţa economică a Republicii Moldova

Din discuţiile la această conferinţă a reieşit faptul că politica energetică comună europeană şi dezbaterile cu privire la forma şi ambiţiile unei astfel de politici sunt de interes major în prezent şi vor avea un impact major asupra viitorului. Apoi, politicile economice s-au dovedit a avea o componentă regională puternică. Raportul dintre regional faţă de prezenţa Europei în politici comune de energie, riscurile şi oportunităţile pentru ţările de frontieră şi de interfaţă care se angajează în alte zone (din afara Europei), este un subiect principal de interes pentru discuţii în acest domeniu. Aflat la conferinţă, jurnalistul şi expertul în energie Ioan Preasca din Republica Moldova a semnalat faptul că au trecut aproape trei luni de zile de la inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni, dar prin el nu a curs nici măcar o picătura de gaz şi există temeri că va fi la fel se va întâmpla şi în 2015. “Proiectul Iaşi Ungheni este declaraţia de independenţă a Republicii Moldova fata de Rusia (…) Au trecut atâtea luni dar nicio picătură de gaz nu a trecut prin acest gazoduct. În societate se pune deja întrebarea când vom avea alternative la Gazprom şi există temeri că nu vom avea alternative nici la anul”, a expus Prească, citat de The Epoch Times România.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s