Laurenţiu Ciurel implicat în afaceri oneroase pe seama CEO

 

 

Ciurel

 

Managerul general al CEO, Laurenţiu Ciurel, este acuzat că a semnat contracte de milioane de lei, unele fără licitaţie, cu două firme deţinute de partenerii de afaceri ai fiului său. Până să fie numit managerul companiei deţinute majoritar de stat, Ciurel a fost chiar subalternul celor doi apropiaţi ai fiului său, într-o firmă pe care Ciurel Jr. o deţinea alături de aceştia. Aceste acuzaţii apărute în presa gorjeană au fost contracarate printr-o declaraţie într-un ziar de casă în care nu a spus aproape nimic. Pedeapsa pentru asemenea fapte poate merge până la 5 ani de închisoare.

Mai multe contracte în valoare de milioane de lei au fost semnate între Complexul Energetic Oltenia (CEO), al cărui manager privat este Laurenţiu Ciurel, fostul vicepreşedinte al PSD Gorj, cu firmele deţinute de doi dintre partenerii de afaceri ai fiului său, Cătălin. Multe dintre contractele date pe această filieră de către CEO – cel mai mare producător de cărbune din ţară şi al doilea cel mai mare producător de energie electrică la nivel naţional – au ajuns la cei doi apropiaţi ai fiului managerului fără licitaţie, potrivit cotidianului Adevărul.   Până în 2012, când a preluat cea mai mare funcţie al CEO, Laurenţiu Ciurel a fost chiar subordonatul celor doi afacerişti, fiind angajat ca director într-o firmă deţinută de Ciurel Jr, împreună cu aceştia.

Potrivit CV-ului publicat recent pe noul site al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, managerul privat al unităţii, a îndeplinit în perioada 2010 – 2011, funcţia de director al societăţii Katal Construct SRL.

 

Afaceri de familie

Din Monitorul Oficial, în care s-a publicat extrasul încheierii Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Gorj din data de 12 decembrie 2008 aflăm despre  Cătălin Ciurel, fiul managerului privat al CEO, care deţine 40% din această firmă. Asociaţiii acestuia sunt Adrian-Theodor Niculescu, din Târgu Jiu, care deţine 20% din părţile sociale ale societăţii, Dumitru Ştefuţi, din judeţul Satu Mare, tot cu o cotă de 20 %, şi Gheorghe Vlădoiu, din municipiul Târgu Jiu. Potrivit extrasului încheierii, admionistratorul societăţii este chiar Cătălin Ciurel. Obiectul principal de activitate al firmei în momentul înfiinţării era „comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate“.        Adrian-Theodor Niculescu şi Dumitru Ştefuţi sunt doi oameni de afaceri cunoscuţi şi foarte potenţi, care învârt milioane de euro. Adrian-Theodor Niculescu deţine societatea Adumit Company SRL, iar Dumitru Ştefuţi patronează firma Stefy Company. Interesant este că cele două firme sunt abonate la contractele cu Complexul Energetic Oltenia de mai mulţi ani. Contractele au fost încheiate chiar din perioada în care nu se înfiinţase CEO şi în Gorj funcţionau Complexurile Energetice Rovinari şi Turceni.   Contracte date fără licitaţie   În anul 2007, societatea Stefy Company a încheiat un contract cu Complexul Rovinari (din 2012, această companie a intrat în structura nou-înfiinţatului CEO – n.r.) în valoarea de 5,3 milioane de lei pentru efectuarea unor lucrări de infrastructură în cartierul Drăgoeni din Târgu Jiu, unde urmau să fie construite casele familiilor strămutate din zonele afectate de minerit. Contractul iniţial a ajuns să fie majorat în decursul a patru ani pentru lucrări neprevăzute cu încă 3,8 milioane de lei.  În 2008, Stefy Company beneficiază de un alt contract la CE Rovinari, prin negociere fără anunţ de participare, în valoare de peste 1,3 milioane de lei. Este vorba de o lucrare de „sistematizare pe verticală (sol fertil) in vetrele de sat Şomăneşti, Corneşti, Varţ şi Vărsături“. În toamna anului trecut, în perioada în care Laurenţiu Ciurel se afla deja la conducerea CEO, firma partenerului de afaceri a fiului său, Cătălin, mai câştigă un contract de peste 83.000 de lei pentru lucrări la depozitul de zgură şi cenuşă din localitatea gorjeană Cicani Beterega.  Unul dintre ultimele contracte cu Stefy Company este încheiat chiar în vara acestui an, în luna iulie, tot prin negociere fără anunţ de participare. Valoarea contractului se ridică la peste 1,1 milioane de lei. Contractul, încheiat direct cu CEO, prevede executarea lucrării ,,Căi de acces reţea apă potabilă, reţea canalizare, staţie de tratare ape uzate menajare în vatra de sat Dragoieni II – Soluţii tehnice pentru înlaturarea efectelor produse de inundaţii şi împiedicarea repetării acestora“.

După doar o  lună, în august, CEO încheie un alt contract cu asociatul fiului managerului Ciurel. Actul este încheiat, de asemenea, fără organizarea unei licitaţii, ci prin negociere fără anunţ de participare. De astă dată, societatea trece de la construcţii la transporturi. Firma din Satu Mare va executa „Servicii de transport cărbune de la mina Motru la depozitul de cărbune al carierei Roşiuţa“. Valoarea contractului este de aproape 1,5 milioane de lei.  Tot în acelaşi mod primeşte contracte şi firma Adumit Company. Astfel, în anul 2011, societatea beneficiază de un contract, de la CE Rovinari, atribuit fără licitaţie, pentru realizarea de fundaţii, în valoare de peste 32.000 de lei. În acelaşi an, firma mai primeşte un contract, în aceleaşi condiţii, în valoare de 180.000 de lei pentru „lucrări suplimentare staţie de epurare şi evacuare ape menajere Vîrţ“.
În 2012, Adumit Company, aparţinând celui de-al doilea asociat al lui Ciurel JR, Adrian Teodor Niculescu, beneficiază de un contract în valoarea de aproape 1,4 milioane de lei, pentru „Reparaţie cale de rulare la maşină de scos cărbune“. În toamna lui 2013, CEO îi oferă firmei un nou contract în valoarea de aproape 95.000 de lei pentru „reabilitare incintă socială Tismana I“. Contactaţi telefonic de jurnaliştii „Adevărul”, atât Laurenţiu Ciurel, cât şi fiul său, Cătălin, nu au putut fi găsiţi pentru a-şi susţine punctul de vedere în privinţa afacerilor dintre CEO şi firmele amintite.

 

Reacţia lui Ciurel

 

Laurenţiu Ciurel a spus că cele mai multe contracte care au fost acordate firmelor care aparţin asociaţilor fiului său datează din perioada în care el nu mai activa la CEO: „Firma a fost activă pentru o scurtă perioadă de timp, în cursul anului 2009 sau 2010, deci cu o activitate de câteva luni. Această firmă nu aparţinea în întregime fiului meu, el mai având trei sau patru asociaţi. Doi dintre aceştia mai sunt acţionari şi la alte companii, complet diferite, unde fiul meu nu este acţionar. Până în prezent, începând din 2007 şi până în 2014, au avut contracte cu fostele entităţi din minerit şi energie sau cu CEO. Trebuie să menţionez că nu am avut niciodată vreun contract cu vreo companie în care să fie acţionar fiul meu. Nu am niciun fel de conflict de interese sau probleme cu acordarea contractelor. Ţin să reamintesc că în acest mandat al meu tocmai asta am încercat să elimin şi anume, acordarea contractelor pe alte criterii decât cele legale şi normale. Aş mai putea să spun că, mai mult, grosul contractelor pe care acea firmă a asociaţilor fiului meu le-a avut în minerit şi energie, au fost semnate în perioada 2009 – 2012, când eu nu aveam niciun fel de funcţie, când eu nici măcar nu eram în sistem“.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s