Profesorii din Bumbești Jiu așteaptă salariile până săptămâna viitoare

Isfan 7Cadrele didactice de la Liceul «Mihai Viteazul» de la Bumbeşti Jiu nu şi-au primit salariile până în prezent, deşi ar fi trebut să încaseze drepturile salariale de pe data de pe data 6 decembrie. Circa 170 de cadre didactice urmează să își ia banii săptămâna viitoare dacă Primăria din localitate își va rezolva problemele.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj se spală pe mâini şi aruncă vina în curtea primăriilor şi a directorilor de unităţi de învăţământ. Ion Işfan, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, a spus că banii au fost transferaţi în contul primăriilor la începutul anului 2014 şi problema nu mai este la inspectorat: „Am dat bani de salarii din ianuarie 2014 la toate primăriile, care sunt ordonator de credite. Problema este la primării şi la directorii de şcoli. Inspectoratul Şcolar nu are nicio problemă cu asta. Primăria are un anumit plafon şi nu poate face plăţi. Nu ştim ce s-a întâmplat că nu m-a anunţat nimeni. Ştiam că e o problemă la Bumbeşti Jiu, dar nu şi la Runcu. Eu sunt de vină pentru că nu dă primăria banii?“.
Constantin Huică, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, a spus că a fost nevoie de o rectificare bugetară, care s-a făcut, pentru că nu s-a luat în calcul calcul banii pentru hotărârile judecătoreşti: „S-au făcut toate demersurile legale, astfel încât ieri (n.r. – miercuri, 11 decembrie) s-a făcut rectificare bugetară. A fost o problemă privind depăşirea plafonului de plăţi ale consiliilor locale. La cele două primării, suma era mai mare la plăţi, decât la încasări. În situaţia asta trebuie făcut o rectificare bugetară şi o modificare a legislaţiei în vigoare, lucru care s-a făcut Ordonanţa 74, care a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. În această situaţie, inspectoratele şcolare, consiliile locale şi conducerile şcolilor au la dispoziţie toate mijloacele pentru a putea sa salariile.”

Liderul de sindicat spune că asigurarea salariilor ar trebui să fie principala preocupare a directorilor de şcoli: „Rectificările bugetare au fost făcute marţi toată procedura durează câteva zile. S-au depăşit plafoanele pentru că nimeni nu a luat în calcul banii pentru hotărârile judecătoreşti care s-au dat în acest an. S-au mai făcut câteva artificii pentru ca banii să se dea profesorilor la timp. Acolo unde contabilii au ştiut ce este legal să facă au fost plătite la zi salariile. Prima grijă a directorului şi contabilului şef de la şcoală trebuie să fie plata la timp a salariilor oamenilor care muncesc. Cei doi trebuie să găsească soluţii pentru a-şi plăti angajaţii“. Situaţia este gravă la Bumbeşti Jiu. Primarul Constantin Bobaru consideră că salariile vor ajunge abia marţi la cele 170 de cadre didactice: „Eu ştiu că în cam toate localităţile ar fi probleme, din ce am discutat cu directorii de şcoli de la noi. Noi am avut totul în regulă cu actele, dar nu am avut plafon. A fost şi acea rectificare bugetară şi repartizarea sumelor. Este o chestiune de procedură, dar nu este numai la Bumbeşti-Jiu această problemă. Acum ştiu că s-au făcut toate demersurile necesare şi sunt disponibili banii pentru salarii şi banii pentru plata hotărârilor judecătoreşti. Se dau şi aceşti bani, dar alocarea este de doar 88% şi nu integral. La Bumbeşti-Jiu ar fi trebuit să primească salariile pe 5 decembrie, dar îi vor primi sigur marţi. Avem 160 – 170 de profesori la şcolile din localitate. Toată lumea are probleme”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s