Bugetul contestat, pensiile și salariile mărite mai așteaptă pe liberali

NicolaescuFoștii liberali se află într-un moment dificil al existenței lor după ce au dat președintele României dar au pierdut controlul noului PNL. La disperare, Eugen Nicolăescu a contestat neconstituționalitatea legii bugetului de stat pe 2015, între aspectele reclamate de PNL regăsindu-se inclusiv un amendament iniţiat de liberali în comisiile parlamentare de buget-finanţe şi adoptat ulterior. Pensionarii nu vor primi pensii mărite și nici angajații cu salarii minime bani mai mulți dar  PNL are altă agendă.

Primul argument invocat vizează faptul că proiectul legii bugetului de stat trebuia înaintat de Guvern Parlamentului până la 15 noiembrie.”În al doilea rând, nu avem strategie fiscal-bugetară, Legea responsabilităţii fiscal-bugetare spune clar că trebuie să ai până la 31 iulie strategie fiscal-bugetară, pentru trei ani de zile, în care să-ţi stabileşti clar cheltuielile cu principalii zece ordonatori de credite şi să stabileşti care este programul de investiţii. Nu avem o asemenea strategie fiscal bugetară şi din punctul ăsta de vedere este neconstituţională”, a  declarat Tinel Gheorghe, culmea inteligenței PNL.

De asemenea, el a invocat ca motiv de neconstituţionalitate prevederile unui amendament adoptat la forma legii bugetului de stat pe 2015 propusă de Guvern.”Ultimul aspect pe care noi l-am sesizat se referă la faptul că noua formulă inclusă în buget pentru echilibrarea bugetelor locale noi o considerăm ca fiind adoptată neconstituţional. În prezent, în fiecare judeţ se constituie un fond de echilibrare din cota defalcată din impozit pe venit, de 18,5%, şi din transferuri de la bugetul de stat. Resursele astfel constituite sunt împărţite unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ pe baza unor formule care alocă sume mai mari comunităţilor sărace. Modificarea stabileşte un mecanism diferit de alocare a fondurilor, în primul rând se stabilesc limite de venituri pe fiecare tip de unitate administrativ-teritorială, comună, oraş, municipiu, judeţ, care vor fi garantate prin sistemul de echilibrare. Mai precis, dacă veniturile proprii se situează sub acele limite, sistemul de echilibrare completează diferenţa. La nivelul unui judeţ, dacă resursele din cota defalcată din impozitul pe venit de 18,5% nu sunt suficiente pentru completări, atunci se alocă de la bugetul de stat sume defalcate din TVA, cu acelaşi scop. În final, după ce unităţile administrativ-teritoriale vor fi aduse la limita prestabilită, sumele rămase se împart după criterii de tip: populaţie, suprafaţă, lungimea drumurilor publice din administrare, pe judeţe şi în interiorul acestora. Deşi aceste modificări pot părea la prima vedere în favoarea comunităţilor locale, există câteva probleme legate de modul de legiferare şi de impactul bugetar. În prima privinţă obiecţiile se referă la faptul că autorităţile locale nu au fost consultate, aşa cum prevede articolul 18 din însăşi Legea finanţelor publice locale. Amendamentul face ca legea bugetului de stat, care este lege ordinară, să reglementeze aspecte referitoare la Legea finanţelor publice locale, care este lege organică. (…) Iată de ce noi considerăm că modificarea sistemului de echilibrare a bugetelor locale, prin legea bugetului de stat, este neconstituţională”, a explicat Tinel Gheorghe.

Ulterior, viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a susţinut că, în cadrul şedinţei comisiilor parlamentare reunite de buget-finanţe, Opoziţia ar fi reuşit să limiteze ”posibilul dezastru pe care l-ar fi produs adoptarea prin legea bugetului a modificării definitive a Legii finanţelor publice locale, în sensul în care amendamentul este valabil numai pentru anul 2015”.”Le-a fost frică celor de la putere să ducă până la capăt o asemenea iniţiativă, şi atunci au acceptat, să spunem, o serie de bariere pe care noi le-am propus ca amendamente, şi au acceptat ca după ce se termină semestrul I să aibă loc o evaluare a impactului pe care l-a produs aplicarea acestei noi formule de echilibrare şi eventualele corecţii care se nasc din această evaluare să fie avute în vedere la prima rectificare bugetară”, a mai spus Nicolăescu.

La întrebarea jurnaliştilor, Nicolăescu a admis că amendamentul pe care PNL îl contestă la Curtea Constituţională a fost iniţiat de opoziţie şi votat favorabil.”Normal, că noi l-am propus…corectat”, a replicat viceliderul PNL.„A fost poziţie politică. (…) A fost aprobat după ce noi am făcut amendamente şi s-au acceptat, deci în varianta modificată, care credem noi că va produce mai puţin rău”, a continuat Nicolăescu, după ce a fost întrebat dacă nu mai este de acord cu prevederea propusă.Nicolăescu a fost chestionat de ce PNL mai contestă la Curtea Constituţională amendamentul.”Ea se contestă din punct de vedere al modului în final în care a fost preluat de către PSD, că au mai făcut modificări după ce noi am făcut acele modificări”, a replicat deputatul PNL.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.