Datorii imense ale partidelor după Prezidențiale

 

 

Ponta JohanisPartidele politice au acumulat de-a lungul anilor datorii uriase. Acestea s-au marit insa dupa campania prezidentiala din aceasta toamna. Potrivit datelor inregistrate de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) topul datornicilor este condus de PSD și de alianța PNL+PDL.

Pentru o campanie prezidentiala partidele au dreptul sa cheltuiasa potrivit legii 25.000 de salarii minime, adica peste 21 de milioane de lei, respectiv 4,5 milioane de euro. Pentru campania lui Victor Ponta PSD-UNPR-PC au adunat 6,5 milioane de lei, insa cheltuielile campaniei s-au ridicat la peste 20 de milioane de lei. Astfel ei intra in noul an cu datorii de aproape 14 milioane de lei, respectiv 3 milioane de euro, potrivit datelor oficiale.

Pentru campania lui Klaus Iohannis, ACL a  reusit sa adune 5 milioane de lei din donatii si cotizatii, insa a cheltuit peste 7 milioane. Astfel noul PNL a strans datorii de 2,7 milioane de lei, adica peste 620.000 de euro.

PNL susține însă că aceste datorii sunt de domeniul trecutului.„La nivel central nu am rămas cu niciun fel de datorie, în schimb avem datorii mai vechi pe care le-am moştenit şi pe care trebuie să le rezolvam în viitor. Ne-am întins cât ne-a lăsat plapuma, nu mai mult”, a precizat  Teodor Atanasiu, prim-vicepreședinte al noului PNL.„O singură datorie mai avem, nu-mi cereţi numele la firmă că nu-l ştiu acum. chivalentul a 25.000 de euro plus TVA”, a declarat potrivit aceleiasi surse Marian Petrache, secretar general al vechiului PNL.

Acestea sunt insa datoriile pe care partidele le-au acumulat doar in urma ultimei campanii prezidentiale. Insa atat PNL cat si PSD au datorii uriase din anii trecutii, unele trenand chiar din 2009. La sfarsitul anului trecut PNL inregistra datorii de peste 15 milioane de lei, doar de pe urma campaniei pentru parlamentare. La cestea se aduga 4,5 milioane de lei de pe urma europarlamentarelor din 2014, insa datorii exista inca si de la prezidentialele din 2009, de la campania pentru Crin Antonescu.„Este un subiect delicat. O să avem o întâlnire cu preşedinţii, vom găsi soluţii împreună cu creditorii noştri”, a spus Marian Petrache. „Nu ştiu valoarea. Unele sunt mari, unele sunt scadente şi cu altele suntem în instanţă. Pentru unele avem chiar proprire pe cont”, a precizat Teodor Atanasiu.

Potrivit ANAF, și PSD era înregistrat cu datorii de aproape 18 milioane de lei, scadente la sfârșitul acestui an, plus alte 14 milioane ce trebuie plătite anul viitor. Alte datorii trenează si pe numele USL-ului, care raporta, la sfârşitul anului 2013, restanțe de aproape 10 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.