Pădurile și balastierele, supravegheate în 2015

 

Doina Pana

 

Chiar dacă a pierdut scaunul de ministru, Doina Pană promite și alte măsuri pentru securizarea pădurilor dar și a balastierelor de la nivelul Parlamentului.

Deputatul PSD Doina Pană a declarat că după ce ”cu furăciunea din exterior rezolva ”Radarul pădurilor”, cu furăciunea din interior va rezolva alt sistem”. Ea a adăugat că ministrul Mediului a preluat și propunerea cu ”Radarul balastierelor”: ”Sunt singurul ministru care nu numai a constatat ce se întamplă cu pădurile”.

”Am încheiat mandatul de ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura. Ce să vă spun, că am scanat toate ordinele de ministru ca să fiu sigură ca nu apar alterări ulterioare? Nu are importanta numarul acestora, ci rezultatul. Fără falsă modestie, pot spune ca sunt singurul ministru care nu numai a constatat ce se intampla cu padurile ci a si luat masuri concrete si radicale. ”Radarul pădurilor” funcționează excepțional, n-o să poata nimeni saăl oprească, de la 1 ianuarie a trecut cu totul la STS, adica administrarea, mentenanța si suportul tehnic, doar dezvoltarea se va face in continuare cu firma care l-a creat.

Extrem de important: implementarea unui sistem informatic urias e pe teava, si e o noutate. Ar mai dura trei-șase luni până când sa fie gata, dar sistemul informatic este pregătit, există o comisie interministeriala – MAI, STS, Ministerul Mediului – pentru implementare. În decurs de o jumătate de an o sa avem acolo toate amenajamentele, toate fondurile de vânătoare si tot ce exista în padurile Romaniei încât nimic să nu se mai poată mișca fără să existe control. Pe scurt, cu furaciunea din exterior rezolva ”Radarul padurilor”, cu posibila furăciune din interior va rezolva acest sistem. De exemplu, amenajamentele se fac pe zece ani, se indică tot ce se poate exploata pe parcela respectivă. Dupa zece ani se vor face alte amenajamente, niciodata nu a existat un control, o comparatie, între fostul si actualul amenajament. Daca o padure are 80 de ani, in viitorul amenajament nu poate arata ca are 120 de ani si sa se exploateze mai mult. Pana acum erau posibile aceste lucruri, de asta spun ca se rezolva si cu furtul din interior. Mi-ar placut sa-l finalizez, dar am vorbit cu doamna ministru Gavrilescu, lucrurile vor merge de la sine, i-am facut si propunerea cu ”Radarul balastierelor”, a zis ca subscrie, deci am plecat cu inima curată.

Am avut o bătălie uriasa pe noul Cod Silvic. Dezbaterea a început in Parlament, dar liberalii au avut grijă ca la fiecare articol să abereze ca sa nu mai existe timpul fizic necesar pentru vot. Dar partea buna e ca e pe țeavă, e doar suspendat. La 1 februarie se continuă cu articolul urmator si se va ajunge la vot, nu se mai poate intoarce la comisii, obligatoriu se continua de la articolul unde s-a ramas. Eu consider bifat si Codul Silvic.Aduc multumiri celui care a fost mana mea dreapta, celui care a coordonat echipa tehnică, domnul Istrate Stetco, in calitatea lui de director general, acum s-a intors sef la ITRSV Cluj, de unde a plecat.

Am adus o reforma si ca ministru delegat pentru Dialog Social, am repornit pe undeva, coordonat, dialogul social, care era rupt. La Ape si Paduri au fost noua luni, primele cinci de foc, dar ușoare n-au fost nici celelalte. Nu cred ca trebuie sa reamintesc ce inundatii am avut. Chiar nu regret nimic, mi-ar fi placut ca sistemul de care am vorbit să-l implementez, dar lucrurile vor continua. Nimeni nu are extras de carte funciara pe locul pe care îl ocupă si orice inceput are si un sfârșit. Sunt bucuroasă si cu fruntea sus”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.