Prioritățile politice ale anului 2015

 

 

Ponta JohanisAnul 2015 este anticamera pentru alegerile din 2016. Cel puțin deocamdată, președintele Iohannis și premierul Victor Ponta vor trebui să negocieze câteva priorități, altele decât trecerea PNL la guvernare.

Marile mize ale anului 2015 sunt:

1. Revizuirea Constitutiei

Relațiile dintre Presedinte-Guvern-Parlament, imunitatea parlamentara, dizolvarea Parlamentului, punerea sub acuzare a Presedintelui, rolul si atributiile CSM-ului, numirea judecatorilor si a procurorilor, drepturile si libertatile cetatenesti in era tehnologiei, sunt cateva dintre posibilele teme de reflexie.

2. Descentralizarea

După eșecul de la Curtea Constitutionala, Guvernul doreste sa readuca pe tapet proiectul de lege care defineste competentele aflate la centru si care urmeaza sa fie descentralizate catre teritoriu, precum si bunurile transferate autoritatilor locale. La pachet cu revizuirea Constitutiei se poate opta pentru regionalizare.

3. Modificarea legilor electorale

Intreaga clasa politica a recunoscut esecul uninominalului pentru alegerile parlamentare. Un nou Cod Electoral trebuie realizat. O varianta este un numar de 300 de deputati si 100 de senatori, alesi diferit, anume deputatii pe lista, senatorii – uninominal. De asemenea se poate discuta despre atributiile celor doua Camere ale Parlamentului.

4. Unificarea PNL

Membrii fostului PNL si ai fostului PDL trebuie sa realizeze, in vederea alegerilor locale, fuziunea completa pana la nivel de teritoriu. Acest lucru se va face in baza unor negocieri care urmeaza sa fie demarate si in baza unui algoritm foarte clar. Procesul va suferi o serie de probleme inerente, in ambele tabere – PDL si PNL – fiind nuci tari care vor incerca sa iasa cat mai avantajos din negocieri.

5. Reforma PSD

Dupa esecul de la alegerile prezidentiale generat, printre altele, de eticheta de comunisti, baroni locali si aparatori ai coruptilor, PSD-istii s-au inhamat la o ampla reforma, momentan la nivel declarativ. Schimbari ‘dureroase’ au fost anuntate de catre Victor Ponta pentru Congresul din primavara. PSD trebuie sa lupte pe mai multe flancuri, astfel incat reformarea interna trebuie sa nu afecteze prezenta guvernamentala si nici majoritatea parlamentara, lucru deosebit de sensibil de realizat in orice partid.

6. Anchetele DNA

Procurorul-sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a anuntat ca Directia Nationala Anticoruptie are in lucru aproape 5.000 de dosare. Dupa cele petrecute in 2014, oricine poate pica in mainile procurorilor.

7. Situatia alesilor locali

Dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca Ordonanta de Urgenta privind migratia alesilor locali este neconstitutionala, Parlamentul trebuie sa decida ce se intampla cu alesii locali care au schimbat partidul. Daca se ajunge la solutia pierderii mandatului, exista posibilitatea inclusiv a declansarii unor alegeri anticipate.

8. Procesul lui Klaus Iohannis

In dosarul aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie se judeca acuzatia adusa lui Klaus Iohannis de catre Agentia Nationala de Integritate, potrivit careia, in aprilie 2013, Iohannis s-a aflat in incompatibilitate deoarece incepand din august 2010 a fost si primar al Sibiului, si reprezentantul orasului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, iar din aprilie 2009 la SC Piete SA. Iohannis a castigat procesul intentat ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, care a dispus anularea deciziei. ANI a contestat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a admis cererea Agentiei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s