Pericolul insolvenței planează asupra Complexului Energetic Oltenia

 

TurceniMineritul din Oltenia se află în cel mai greu moment al său, se vorbește tot mai mult de insolvență. La acest moment singura cale de a fenta insolvența este reducerile de costuri, lucru neacceptat de niște sindicate obișnuite să trăiască pe banii mulți ai companiei de stat.Se pare că  decizia a fost determinată de scumpirea certificatelor de emisii de dioxid de carbon.  Potrivit unei informări a conducerii complexului, reducerile efective vor consta, printre altele, în diminuarea primei de vacanță de la o medie de 3860 lei/salariat, în 2014, la un voucher de vacanță de 1050 lei/salariat. Va mai fi reduse si primele ocazionale de la 700 lei la 300 lei/salariat/eveniment. Va fi redus si numărul de angajați prin pensionarea celor care au atins vârsta de pensionare și prin externalizarea carierei Berbești.
„Pentru a evita insolvența companiei si închiderea activității de minerit, singura soluție posibilă, în acest moment, este reducerea cheltuielilor cu munca vie de la 4008 lei/salariat, cât au fost în 2014, la 3497 lei/salariat, adică o reducere cu 12,8%”,  arată CEO.

Reducerile efective vor consta în:

  • reducerea primei de vacanță de la o medie de 3860 lei/salariat, în 2014, la un voucher de vacanță  de 1050 lei/salariat;
  • reducerea primelor ocazionale de la 700 lei la 300 lei/salariat/eveniment;
  • diminuarea sporului de fidelitate si a echivalentului spor de carieră;
  • reducerea  cheltuielilor cu transportul salariatilor la si de la locul de munca;
  • reducerea platilor compensatorii de la 16 salarii medii brute la 10 salarii medii brute;
  • reducerea numărului de personal cu 2000 de salariati, preponderent prin externalizarea Carierei Berbești si trimiterea la pensie a salariaților cu vârsta de  pensionare;
  • eliminarea cheltuielilor aferente cotei de combustibil

Directoratul consideră ca aceasta este singura posibilitate de menținere a activității în cadrul CE Oltenia, producator de energie care are loc din ce in ce mai greu pe piata, datorită obligativității achiziției de certificate de gaze cu efect de seră, precum și de certificate verzi.

Potrivit CEO, totul pornește de la scumpirea certificatelor de CO2, în urma aprobării de către Consiliul European, în octombrie 2014, a unui obiectiv obligatoriu de reducere a emisiilor interne de gaze cu efect de seră cu cel putin 40%. Dacă, in perioada 2013 – 2014, certificatele s-au achiziționat la prețuri între 2 si 5,8 euro/certificat, in luna ianuarie 2015 au depășit deja 7 euro, o eventuală viitoare scumpire la peste 8 euro/certificat făcând imposibilă rămânerea in piața de energie a CE Oltenia care are obligația de a achiziționa astfel de certificate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s