Toni Greblă a demisionat de la CCR și se pregătește de pușcărie

GreblaJudecătorul Toni Greblă a demisionat, miercuri, de la Curtea Constituțională a României (CCR), după ce, de dimineață, a fost din nou audiat la DNA și a luat cunoștință de acuzațiile pe care i le aduc procurorii.

“Curtea constată că actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instanței constituționale în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale prevăzute de Legea fundamentală. În acest context, Curtea Constituțională subliniază necesitatea respectării prezumției de nevinovăție, a respectării tuturor drepturilor și garanțiilor procesuale în activitatea de urmărire penală, precum și a respectării dreptului la imagine a persoanei, ca expresie a principiilor consacrate la art.1 alin. (3) si art.23 alin. (11) din Constituție”, se arată intr-un comunicat al CCR.

Dupa ce a iesit de la DNA, Toni Greblă s-a prezentat la sediul CCR, unde a discutat cu colegii, iar ulterior si-a depus demisia. Din acest moment, nu mai este nevoie de avizul Senatului pentru ca procurorii sa ceara instantei arestarea sa preventivă. De altfel, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri dimineața că nu a primit nicio solicitare de avizare a arestării preventive a lui Toni Greblă.

Conform procedurilor, presedintele CCR are la dispozitie 3 zile pentru a anunța Senatul că există un loc vacant la Curte și trebuie să demareze procedurile pentru numirea unui nou membru.

Toni Greblă a oferit primele declarații, după ce a decis să demisioneze din funcția de judecător al Curții Constituționale: „Am făcut acest lucru pentru ca sunt un om responsabil, inteleg ce dificultati ar interveni daca nu as fi luat o astfel de decizie si am sa adaug ca acuzatiile aduse inainte ca eu sa le cunosc mi-au creat un prejudiciu de imagine, insa tin sa va spun ca n-am devalizat banul public. Nu am nicio contributie, nu am intervenit pe langa vreo institutie a statului in favoarea cuiva pentru a obtine un favor material. Am sprijinit proiectul Drodia, aici urmau sa participe ministerul Apararii nationale, Ministerul Mediului, UNESCO România, UNESCO Bruxelles, tocmai pentru ca Campia Romana sa fie populata cu drodii. M-am implicat public in acest proiect. In legatura cu celelalte acuze, inclusiv cu niste amenintari la adresa unui director din judetul Gorj, rog presa sa verifice, pentru ca lucrurile au fost exact invers, intr-o sedinta la care au particpat oficialii judetului Gorj si alti parlamentari. Nu am nicio vina si nu din aceasta cauza am demisionat. Ancheta se va desfasura in continuare si la sfarsit vom vedea si veti vedea ca sunt nevinovat, insa pentru a nu pune activitatea CCR intr-o dificultate si mai mare, am inteles sa iau unilateral aceasta demisie personala pe care nu mi-a solicitat-o nimeni si sa o materializez astazi si sa explic gestul meu catre dumneavoastra. Niciun coleg, nici macar nu mi-a sugerat ca ar fi bine sa fac acest lucru, e decizia mea pe care mi-o asum. Nu a facut nimeni o presiune directa pentru a demisiona. Nu ma tem de foarte multe lucruri in aceasta viata. Am 38 ani de activitate, am parcurs momente dificile, poate o relatie a mea in spatiul public a fost considerata nepotrivita si mi-o asum, dar altceva nu am in intreaga mea activitate.”, a declarat Toni Greblă.

Întrebat dacă din declarația lui reiese s-ar fi făcut asupra lui presiuni indirecte, Toni Greblă a declarat că nu are dovezi în acest sens și nu va face speculații. „Nu am dovezi in acest sens si nu pot sa fac speculatii, dupa cum stiti foarte bine. Sigur ca presiunile au fost si au fost resimtite de toti colegii.”, a adăugat Toni Greblă. Întrebat dacă are vreo legătura modul în care a votat în Curtea Constituțională, Toni Greblă a declarat că se abține în a specula, mai ales pentru că e vorba de propria-i persoana și tot ce spune s-ar putea interpreta.„Nu pot sa comentez. Sigur ca in spatiul public dumneavoastra puteti face orice fel de comentarii, eu insa, ma abtin de la a specula, mai ales fiindca e vorba de mine.  Sper ca voi avea parte de o ancheta impartiala.”, a conchis Toni Greblă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s