6 000 de mineri și energeticienii au protestat la Târgu-Jiu

 

 

Miting mineri

 

Circa 6000 de mineri și energeticieni din întreg Complexul Energetic Oltenia au protestat la Târgu-Jiu împotriva administrației care intenționează să le reducă veniturile cu 40%. S-a cerut demisia managerului general Laurențiu Ciurel dar și a întregii administrații județene, inclusiv a premierului Victor Ponta. Liderii sindicali Pârvulescu, Mitrescu, Căldăruşe, Creţan, Marciuc, Roşca, Nanu Mic, Priporeanu, Gârjoabă, Iovan, Bădiţa ș.a. au cerut schimbări în CEO.La protest a participat  şi preşedintele Federaţiei „Univers”, Adolf Mureşan.

În această seară, Piața Prefecturii  din Târgu Jiu a fost  plină de protestatari. Mii de sindicalişti din Federaţia Naţională Mine Energie şi Federaţia Univers au cerut demisia managerului privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, care a propus două mii de concedieri şi tăierea a 40% din veniturile salariale.

Adolf Mureșan, liderul Federației ”Univers”, a spus în fața celor prezenți la miting: ” Suntem aici pentru că s-au blocat negocierile Contractului Colectiv de Muncă. Nu se termină lupta noastră aici. Mai avem şi alţi duşmani, printre care ANRE. Vom protesta şi la ANRE şi Ministerul Energiei. Rugăm administraţia să ne lase, știm să ne organizăm noi, nu ne organizează ei. Politicul să schimbe Legea energiei. Nu se va semna un contract colectiv care nu va fi convenit cu noi.”

În Piața Prefecturii s-au spus și versuri:

 Vine, vine primăvara,

DNA perie ţara,

Pe-ale Gorjului câmpii,

DNA de ce nu vii?

Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) şi Federaţia „Univers“ au trimis adrese la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) prin care solicită o întâlnire cu preşedintele Niculae Havrileţ. Sindicaliştii au o serie de revendicări în favoarea CE Oltenia şi anunţă ANRE de intenţia de a picheta sediul agenţiei din Bucureşti.  Federaţiile din CE Oltenia cer modificarea unor tarife de transport a energiei şi servicii de sistem, scoaterea la licitaţie a serviciilor de sistem privind rezerva terţiară lentă şi nu acordarea preferenţială către anumiţi producători şi scutirea de la plata certificatelor verzi a CE Oltenia, atât pentru consumul intern al termocentralelor, cât şi pentru consumul Diviziei Miniere.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s