Contracte păguboase cu sârbii pentru CEO

 

Ciurel

 

CEO  anunţa în august 2014 că va livra cărbune în Serbia, ţară grav afectată de inundaţii. Complexul nu a participat la licitaţie, invocând în presa locală că taxa vamală de 1,5 euro pe tonă este prea mare. În paralel, la Constanţa se înfiinţa în octombrie 2014 firma BVA Coal SRL, care în noiembrie a câştigat alături de firme din Serbia licitaţia pentru două milioane de tone la preţul de 35,7 euro pe tonă. Firma de apartament cumpără de la CE Oltenia 1,2 milioane de tone de lignit cu 13 euro tona, adică sub costul mediu de producţie pe companie. Firmele implicate în tranzacţie au legături cu liderii PSD Constanţa, dar şi cu mafia petrolului din ţara vecină.

CE Oltenia a invocat motive puerile pentru a nu participa la licitaţia din Serbia, de care ştia încă din august. În schimb, a facilitat şi a trimis scrisori de intenţie favorabile unei firme de apartament nou înfiinţate din Constanţa pentru licitaţia de export a 2 milioane de tone de cărbune în Serbia. Potrivit informaţiilor postate pe site-urile oficiale din Serbia, contractul a fost semnat pe 19 noiembrie 2014, iar firma BVA COAL SRL fusese înfiinţată înainte cu o lună. Licitaţia este câştigată de grupul de firme Virom Group din Beograd, DMB Transport Ltd. Ruma şi BVA COAL SRL din Constanţa.

Firma Virom Group este controlată de sârbul Dejan Oketić, condamnat în 2008 într-un dosar numit în ţara lui „Mafia petrolului“. În afacere mai sunt implicaţi Dragan Curcic, recent eliberat din închisoare, şi un om de afaceri Zvonko Veselinovic. A doua societate din consorţiu este DMB Transport Ltd. Ruma, deţinută de Maria Mesarovic, firmă cu un singur angajat. Firma din România, a treia, prin care a încheiat CEO tranzacţia, BVA COAL SRL este deţinută de Ilie Malin-George şi un cetăţean turc Asan Ilknur, ultimul fiind şi administrator chiar din preziua semnării contractului. Această societate a fost înregistrată special pentru această afacere, în data de 23 octombrie, iar contractul a fost semnat o lună mai târziu.

Contratul a fost în valoare de 8.009.784.518,40 de dinari sau 35.7 euro pe tonă. Acest consorţiu de trei firme a câştigat licitaţia de livrare a 2 milioane de tone de cărbune, din care 1,2 milioane de tone le ia de la CEO. Consorţiul încasează 35,7 euro pe tonă, ori potrivit informaţiilor furnizate de CE Oltenia, producătorul de energie din Gorj dă tona de cărbune cu „13 euro/tona, la care se adaugă accize, TVA…“. Valoarea contractului semnat de CEO cu BVA este de 15.600.000 euro, potrivit informaţiilor furnizate de companie. Cum au ales BVA COAL SRL? „Nu este un contract de export. Este un contract de livrare lignit către o firmă din România, care a ofertat preţul cel mai mare/tona de cărbune dintre firmele care au cumpărat documentaţia de participare la licitaţie. Aceasta firmă asigură şi transportul şi toate cheltuielile necesare procedurilor de export“, explică CEO.

Potrivit informaţiilor din companie, sârbii au cerut cărbunele la o granulaţie mai mică astfel că a fost nevoie de instalarea unor concasoare şi adaptarea lor pentru mărunţirea cărbunelui. Drept urmare, costurile au mai crescut cu 2-3 euro pe tonă. Compania nu spune cât costă mărunţirea cărbunelui, ci doar că sunt costuri nesemnificative. „Pentru obţinerea granulaţiei cerută de cumpărător a fost adaptat unul dintre concasoarele existente şi montat pe circuitul de benzi. Costurile sunt nesemnificative, toate aceste modificări realizându-se cu forte proprii“.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s