RESTRUCTURARE, cuvânt de ordine în CEO

Rovinari 1Complexul Energetic Oltenia se află într-o situație extrem de dificilă, înregistrand în 2014 pierderi de sute de milioane de lei, motiv pentru care conducerea societatii a decis să reducă din cheltuielile cu personalul. Numărul de salariați se va reduce cu 3000 după negocierile CEO-Sindicate, supervizate de ministrul Dialogului Social, Liviu Pop.
Reprezentanții Complexului Energetic Oltenia susțin că printre cei vinovati de crearea acestei situatii sunt producătorii de energie regenerabilă. Adica, acestia au produs cantitati mari de energie, iar CE Oltenia nu a mai avut loc pe piata cu un pret bun. Directorii CE Oltenia mai spun ca în 2015 cea mai mare probleăa este achiziția de certificate de emisii de dioxid de carbon care ar costa circa 500 de milioane de lei.
„Complexul Energetic Oltenia traversează o perioada extrem de dificilă datorita aparitiei pe piata, in perioada 2011-2013, a unei mari cantitati de energie produsa din surse regenerabile. Cea mai mare problema, in anul 2015, este necesitatea de a aloca 500 milioane lei pentru achizitia certificatelor de CO2 . Aceasta obligativitate a aparut după anul 2013. Daca in 2013 si 2014 certificatele au fost cumparate cu preturi intre 2€ si 5€, in 2015 pretul mediu este de cca. 8€/certificat. Neachizitionarea acestor certificate duce la oprirea activitatii termocentralelor”, se arata in comunicatul CE Oltenia.

În opinia directorilor CE Oltenia, singura soluție pentru a face față acestei cheltuieli este restructurarea companiei. Decizia privind restructurarea companiei  vine in contradictie cu cea a premierului Victor Ponta. Acesta a anuntat, luni, dupa intalnirea cu delegatia FMI, ca sunt „doua puncte in care nu ne-am inteles cu FMI”, o noua runda de negocieri urmand sa aiba loc in luna aprilie. Primul ministru a anuntat ca scrisoarea cu FMI nu a fost semnata din cauza ca „nu am fost de acord să băgăm in restructurare Combinatele energetice Oltenia si Hunedoara.

Cum vede CE Oltenia restructurarea companiei:

  • externalizarea carierei Berbesti (cca.1000 persoane);
  • incetarea raporturilor de lucru pentru 1300 de salariati care indeplinesc conditiile de pensionare pana la 01.06.2017;
  • incetarea raporturilor de munca pentru 250 de salariati de la Sucursala Braila;
  • incetarea raporturilor de munca cu alti 450 de salariati, conform unor criterii stabilite

Salariatii concediati pot beneficia de indemnizatie de somaj si de venit de completare in cuantum de 1700 lei lunar, pentru o perioada de doi ani. In aceste conditii, s-ar putea pastra pentru salariatii ramasi un castig lunar brut salarial de 3527 lei, adica 97,2 % din castigul anului 2014, de 3629 lei.

Nici prime de vacanta nu se vor mai acorda, ci doar vouchere de vacanta, adica cupoane turistice in valoare de circa 1000 lei. In schimb, Directoratul propune ca, in locul acestei prime, fiecarui salariat sa i se majoreze salariul lunar brut cu 208 lei sau cu o suma mai mica, iar cu diferenta sa se solutioneze dezechilibrele din sistemul de salarizare.

Compania nu mai poate suporta, de asemenea, un concediu mediu de 34 de zile  lucratoare, fiind, in acest fel, nevoita sa cumpere lucrari pe care le pot face angajatii proprii, in conditiile in care exista un excedent de angajati. Se propune, deci, ca suplimentarea concediului legal sa fie de maxim 3 zile, se mai arata in comunicat.

Prin restructurarea propusa mai sus, in limitele castigului mediu brut salarial de 3527 lei, se poate mentine valoarea sporurilor si a altor bonificatii aferente fondului de salarii: spor de cariera, de pericol, de fidelitate, alte sporuri existente.

De asemenea, vor fi desfiintate functiile de inspectori sociali, iar liderii de sindicat vor fi platiti in conditiile legii.(Sursa Hotnews)

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s