Nicușor Constantinescu acuzat de 3 infracțiuni de abuz în serviciu și 6 conflicte de interese

nicusor-constantinescu1

Procurorii DNA efectuează  19 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Constanţa, Prahova şi Sibiu. În colimator  este preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Procurorii îl acuză de 3 infracţiuni de abuz în serviciu şi 6 infracţiuni de conflict de interese. Republica Mazăre-Constantinescu este foarte aproape de final.

Potrivit comunicatului DNA,percheziţiile au loc la Consiliul Judeţean Constanţa, SC Passion SRL din Ploieşti, La Pavilionul Expoziţional, la sediul SC Taste It Events & Catering. Dintre cele 19 percheziţii, 16 sunt în judeţul Constanţa, inclusiv la Fundaţia Fantasio şi la Hotel Cupidon din Eforie.

Nicuşor Constantinescu este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Potrivit unor surse judiciare, în anul 2012, preşedintele CJ Constanţa a acceptat şi decontat o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire şi pepiniere executate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal, fiind astfel plătită nelegal o sumă de peste 1 milion de lei.

Potrivit aceloraşi surse, Constantinescu mai este acuzat de abuz în serviciu, pentru că în anul 2012 Consiliul Judeţean Constanţa a efectuat plăţi nelegale pentru servicii de publicitate, de peste 2,5 milioane de lei, către SC COMBAT PRESS SRL Constanţa şi SC SOTI CABLE NEPTUN SRL, fără ca aceste servicii să aibă legătură cu informaţiile de interes public şi transparenţa decizională, pentru care există obligativitatea comunicării din oficiu, ca informaţii de interes public conform legii.

A treia acuzaţie de abuz în serviciu are legătură tot cu fapte din 2012, când CJ Constanţa a decontat ilegal cota de 2,5% din valoarea unor lucrări de întreţinere curentă executate la drumurile judeţene. Suna plătită ilegal este de aproape 500.000 de lei.

Nicuşor Constantinescu mai este cercetat pentru conflict de interese, pentru că la data de 20 noiembrie 2009, a încheiat un contract de prestări servicii cu SC SCSotiCable Neptun SRL, la care asociat este Strutinsky Gabriel Sorin, persoană aflată în relaţii comerciale cu el, şi a efectuat plăţi din fonduri publice în temeiul acestui contract, în mai multe rânduri, în cuantum total de peste 9,6 milioane de lei.

Tot de conflict de interese este acuzat şi pentru că la data de 2 iunie 2011, a încheiat un contract de prestări servicii cu SC SCSotiCable Neptun SRL şi a efectuat plăţi din fonduri publice în temeiul acestui contract, în cuantum de aproape 13.000 de lei.

A treia acuzaţie de confict de interese vizează un contract de prestări servicii cu SC SCSotiCable Neptun SRL, pentru care s-au efectuat plăţi din fonduri publice de peste 90.000 de lei.

A patra acuzaţie de conflict de interese vine ca urmare a încheierii în noiembrie 2013 a unui contract de prestări servicii cu SC SCSotiCable Neptun SRL, în baza căruia s-au efectuat plăţi din fonduri publice în cuantum total de peste 166.000 de lei.

Tot de conflict de interese este acuzat Nicuşor Constantinescu pentru că a încheiat, la data de  24 februarie 2014, un contract de prestări servicii SC SotiCable Neptun SRL şi a efectuat plăţi din fonduri publice în cuantum total de peste 346.000 de lei.

Cea de-a şasea acuzaţie de conflict de interese vizează un contract încheiat de Nicuşor Constantinescu cu SC Telegraf Advertising SRL, la care asociat este Strutinsky Gabriel Sorin, persoană aflată în relaţii comerciale cu el. În baza acestui contract s-au efectuat plăţi din fonduri publice, în 2013 şi 2014, în cuantum total de peste 63.000 de lei.

Potrivit unor surse judiciare, în dosar mai este vizat şi Cristian Bogdan Zgabercea, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu. În anul 2012, prin întocmirea mai multor referate, l-a ajutat pe Constantinescu să plătească în mod nelegal suma de 5 milioane de lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii, finanţarea şi plăţile fiind efectuate de CJ Constanţa.

Zgabercea mai este acuzat de spălarea banilor. În anul 2012, acesta a transferat suma de 900.000 lei, despre care cunoștea că provenise la săvârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu de către Constantinescu, la care participase și el, către Fundația Culturală Thalia, în temeiul unor relații contractuale fictive, cu scopul disimulării originii ei ilicite.

Aceleaşi surse precizează că a treia persoană vizată de procurorii DNA este Sorina Gina Hortolomei Moscu, care este acuzată de spălarea banilor. În anul 2012, a primit de la Zgabercea Cristian Bogdan și Fundația Fantasio suma de 350.000 de lei, despre care cunoștea că provenea la săvârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu și a furnizat documente nereale prin care a disimulat realitatea, creând aparența falsă a existenței unor relații comerciale în baza cărora fusese achitată suma respectivă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s