Frauda de la Evaluarea Națională de la Bustuchin povestită judecătorilor de cei implicați

BustuchinInvestigația procurorilor gorjeni privind frauda de la Evaluarea Națională 2014 de la Bustuchin a fost probată în instanță chiar de cei implicați. Oamenii legii nu pot proba mita sau șpaga, varianta cu banchetul nu va trece de nici o instanță românească.

Profesorul Constantin Gîrniceanu, care a fost asistent supraveghetor la examenele de la Evaluarea Naţională din comuna gorjeană Bustuchin, a povestit cum au fost primite unele informaţii cu privire la rezolvarea subiectelor şi cum le-au fost furnizate, apoi, elevilor: „Prin tragere la sorţi s-a stabilit să fiu asistent supraveghetor la sala 2. Am primit nişte ciorne de la doamna Renate Lascu, care era pe hol, unde asigura supravegherea. Erau ciorne libere, potrivit procedurii, şi le-am pus pe catedră. Copiii au început să ceară ciorne şi am observat pe una dintre ciorne câteva rânduri cu cifre cu rezolvări ale subiectelor. Am chemat-o pe colega din spate, pe Reli Ilean, şi i-am spus de situaţia respectivă. I-am spus că eu nu sunt de acord să le spun candidaţilor rezolvarea răspunsurilor. Sus-numita s-a aşezat la catedră şi le-a dictat răspunsurile. Nu ştiu cine a rezolvat problemele. Nu au fost note foarte mari“.

Profesorul a recunoscut că a participat la banchetul de sfârşit de an organizat de elevi la care au fost invitaţi toţi profesorii, dar că nu a primit alte cadouri sau „atenţii“ din partea elevilor.  Şi Ion Pană, profesor la Liceul Tehnologic Bustuchin, a spus că Reli Ilean i-a ajutat pe elevi: „Împreună cu mine în sală a fost supraveghetor şi doamna profesoară Reli Ilean. Printre ciornele care au fost aduse în sală se aflau şi indicaţii cu privire la rezolvarea problemelor. Le-a spus să scrie pe ciorne şi le-a dictat ceea ce era scris pe ciorna respectivă. Prin mimică, i-am transmis că nu este bine ce face“.

Profesoara Reli Ilean a recunoscut că le-a furnizat candidaţilor unele informaţii cu privire la rezolvarea subiectelor, dar susţine că a făcut asta în mod dezinteresat şi doar pentru a-i debloca pe unii dintre elevi:      „La proba de limba română am găsit printre ciorne câteva informaţii scrise pe o ciornă despre rezolvarea primului subiect. L-am chemat pe domnul Pană Ion, care nu mi-a spus nimic. Am întrebat-o pe doamna Lascu şi mi-a spus că sunt nişte informaţii ca să-i mai deblocheze pe elevi. M-am gândit că cei de la comisia au constatat unele greşeli cu privire la subiecte şi am hotărât să le dau o mână de ajutor. M-am deplasat în ultima bancă şi le-am dictat elevilor. La matematică s-a întâmplat acelaşi lucru. Am discutat cu domnul Gârniceanu, am avut o discuţie contradictorie cu el şi nu a vrut. M-am gândit că informaţiile ar fi ajuns la elevii din cealaltă sală şi, în felul acesta, ar fi fost dezavantajaţi cei din sala unde eram supraveghetori. Foarte mulţi ar fi luat examenul fără să-i ajut“.   În procesul aflat pe rolul Tribunalului Gorj sunt judecaţi pentru luare de mită foştii directori al Liceul Tehnologic Bustuchin, Ion Claudiu Perescu şi Elena Popescu.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.