Decapitarea baronilor prin noul Cod Electoral

Calinoiu 6Comisia parlamentară de elaborare a Codului electoral a finalizat, joi, proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind ca presedinții consiilor județene vor fi aleși indirect prin vot secret al consilierilor județeni, cu majoritate simplă. Membrii comisiei au adoptat în principiu acest proiect de lege, care modifică trei legi, și anume legea alegerilor locale, administrației locale si statutul alesilor locali, urmând ca luni să fie trimis spre dezbaterea Senatului, iar, apoi, la Camera Deputaților. O altă prevedere a proiectului de lege este că primarii vor fi aleși într-un singur tur, ca și în prezent.

Proiectul prevede ca președintii consiliilor judetene, dar si vicepreședintii si viceprimarii să fie aleși în mod indirect, prin vot secret de Consiliul Judetean, cu majoritate simplă. Acestia pot fi demiși, însă, la inițiativa a cel puțin o treime din numărul consilierilor județeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, și motivat.Toate candidaturile vor trebui să fie însoțite de liste de sustinatori de minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai putin de 100 de susținători pentru comune, 500 pentru orase de rangul 2 si 3 si 1000 de susținatori pentru municipii si pentru Bucuresti.

Comisia a mai stabilit ca toate cheltuielile din procesul electoral se vor recupera de la bugetul de stat, nu de la bugetele locale, cum este în prezent, precum si implementarea registrului electoral al AEP pentru gestionarea cetatenilor cu drept de vot si introducerea sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si a votului.Membrii comisiei au mai stabilit ca, in cazul in care consilierii parasesc partidele pe listele carora au candidat, prefectii sa fie cei care vor constata incetarea mandatului si nu prin votul consilierilor, cum era pana acum.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s