Concursul ”Evaluare în educație”, desfășurat și în Gorj, anchetat de procurori

Elevi AsaltOamenii legii au efectuat, joi, 19 percheziții în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Prahova, într-un dosar în care este vizată fundaţia ce organizează concursul şcolar „Evaluare în educaţie”. Prejudiciul descoperit în acest caz se ridică la 1,7 milioane de euro. Acest concurs s-a desfășurat și în Gorj sub egida unor instituții școlare de prestigiu gen Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu”, ultima dată în 2013.

Potrivit unui comunicat de presă emis de reprezentanții Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), în baza unor protocoale încheiate cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, în perioada 2008-2013 respectiva fundaţie a organizat, la nivel naţional, concursuri şi teste de evaluare pentru care percepea o taxă de participare de 20 lei/elev, însă s-a sustras de la plata taxelor și impozitelor aferente câștigurilor obținute. În plus, rudele președintelui fundației erau plătite cu sume substanțiale, în timp ce profesorii încasau salarii modice.

Iată comunicatul emis de DGAF:

„Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au identificat un prejudiciu de peste 7,6 milioane lei (cca 1,7 milioane euro) cauzat bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale de către o fundaţie, care avea drept scop principal de activitate organizarea de concursuri şi teste de evaluare în educaţie pentru elevi şi studenţi, în unităţi de învăţământ la nivel naţional. Cazul a fost sesizat procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care, în data de 5 martie 2015, au dispus efectuarea a 19 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Prahova.

În fapt, în baza unor protocoale încheiate cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, în perioada 2008-2013 fundaţia a organizat la nivel naţional concursuri şi teste de evaluare în unităţi de învăţământ la mai multe discipline (matematică, limba română, limbi străine, informatică, fizică). Deşi se obliga să asigure fonduri pentru organizarea acestor concursuri, fundaţia a perceput o taxă de participare de 20 lei/copil pentru fiecare disciplină şi etapă a concursului şi a obţinut venituri în sumă totală de 26.397.446,88 lei, pentru care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale. Pentru colectarea sumelor, preşedintele fundaţiei utiliza inclusiv contul bancar personal şi înregistra în evidenţele contabile ale organizaţiei contracte fictive de prestări servicii de consultanţă încheiate cu diverse societăţi care aparţineau membrilor consiliului director al fundaţiei. Mai mult, profesorii cooptaţi pentru conceperea subiectelor de evaluare erau plătiţi cu sume modice de 2.000 lei, în timp ce rudele preşedintelui fundaţiei (soţie, frate, cumnaţi, nepoată, verişori etc) încasau sume de ordinul sutelor de mii de lei, în bază unor contracte fictive de cesiune de drepturi de autor. De exemplu: un absolvent de 11 clase, având calificare de „lăcătuş reparaţii locomotive”, a încasat suma netă de 107.000 lei pentru că ar fi elaborat subiectele pentru disciplina matematică, clasa a XII-a.

În urma verificărilor specifice, inspectorii antifraudă au stabilit un prejudiciu estimat în sumă totală de 7.623.390 lei. Demersurile de cooperare interinstituţională între Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi DGAF au fost derulate cu respectarea competenţelor materiale specifice fiecăreia dintre cele două structuri, în condiţiile stabilite prin documentele de cooperare”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s