Radu Mazăre, primarul clovn al Constanței, a ajuns după gratii

radu_mazareRadu Mazare, primarul Constanței, a fost reținut luni seara de procurorii DNA, după ce a fost audiat peste șase ore la sediul din București. Acesta a părăsit sediul DNA cu cătușe și a fost dus la arestul Politiei Capitalei. Primarul este acuzat de luare de mită (trei infracțiuni), abuz în serviciu și conflict de interese (două infracțiuni).

„Astăzi am fost chemat in reclamatia pe care mi-a facut-o ANI si domnul Horia Georgescu de incompatibilitate. Nu stiu ce acuzatii mi se vor aduce. A mai fost făcută o reclamatie similara in 2009, a fost anchetata, atunci au spus ca totul e in regula, acum, probabil pe aceeasi reclamatie, vor fi aduse alte acuzatii. (…) Are legatura cu faptul ca TV Neptun si ziarul Telegraf au castigat niste licitatii, la ele fiind actionar Strutinsky si eu sunt actionar cu Strutinsky la Hotelul Flora”, a afirmat Radu Mazare, cand a ajuns la sediul DNA, potrivit Agerpres.

Întrebat ce face cu bagajul, edilul Constantei a spus ca e pregatit pentru orice. ‘Sunt de zece ani pregatit pentru orice. (…) In viata e bine sa fii pregatit pentru orice’, a sustinut el.Referitor la faptul ca la DNA se afla si seful ANI, Radu Mazare a aratat: ‘Eu stiu ceva ce m-a invatat viata. In viata daca faci bine, bine primeste, daca faci rau, rau primesti. Eu am facut numai bine’. Primarul este acuzat de luare de mita (trei infractiuni), abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, si conflict de interese (doua infractiuni).

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Sorin Strutinsky, arestat preventiv in alta cauza, acuzat de trei infractiuni de complicitate la luare de mita.Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul DNA:

În perioada 2006-2009, Radu Mazăre , beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat si primit circa 2 milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare dezvoltarii unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intentionau sa le dezvolte in Constanta.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de Radu Mazare atat direct, cat si prin intermediul celuilalt inculpat.In perioada 2008-2014, Radu Mazare, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, a primit de la o societate comerciala peste 7 milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului.

In acelasi timp intre firma respectiva si institutia publica condusa de Radu Mazare a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioane de euro.Si in acest caz, mita a fost primita intr-o maniera identica, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre societatea respectiva si aceeasi firma controlata de cei doi inculpati.

Din analiza procedurii de achizitie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de incalcari ale legislatiei aplicabile, imputabile lui Radu Mazare, referitoare la:
– impunerea conditiei ca ofertantii sa prezinte fizic dotarea minimala de utilaje si echipamente in orice locatie de pe teritoriul municipiului Constanta, in perioada desfasurarii procedurii, utilajele si echipamentele urmand a fi prezentate, stationate, pe toata perioada mentionata, sub sanctiunea descalificarii ofertantilor,
– modul de estimare a valorii contractului,
– alegerea modalitatii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanta prin gestiune delegata,
– inexistenta numarului minim de oferte care pana in luna februarie 2008 impuneau un minim de 2 oferte, iar din luna februarie 2008, era prevazut un numar de minim 3 participanti,
– tariful de salubritate.
Ca urmare a acestor actiuni a fost produs un prejudiciu in suma de 112.557.288,88 lei, circa 26 de milioane de euro, suma care constituie in acelasi timp un folos necuvenit obtinut de societatea comerciala beneficiara a contractului.

In perioada noiembrie 2006 – 2013, Radu Mazare, in calitate de primar al municipiului Constanta, a participat la incheierea a 12 contracte intre Primarie si societatea controlata de el si de celalalt inculpat, in valoare totala de peste 6 milioane lei. In perioada noiembrie 2008 – 2012, Radu Mazare, in aceeasi calitate, a semnat 13 contracte, acorduri cadru si contracte subsecvente incheiate intre Primaria municipiului Constanta si o societate comerciala, la care era asociat inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, in valoare totala de peste 23 milioane lei.

Aceste contracte au vizat achizitia unor servicii artistice desfasurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de paza a bunurilor publice si private apartinand municipiului Constanta, serviciul de protectie a functionarilor Primariei Municipiului Constanta aflati in exercitiul functiunii in perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012 etc.

In ambele cazuri, au fost obtinute foloase atat pentru sine, prin societatea pe care o controla si cu care inculpatul Mazare Radu Stefan s-a aflat in raporturi comerciale in ultimii 5 ani inainte de comiterea faptei cat si pentru inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel.

Cei doi vor fi prezentai marți, 17 martie 2015, în fata judecătorilor Înaltei Curți de Casație si Justitie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s