Coșmarul din Defileul Jiului prelungit până în 2016

Defileul JiuluiDupă câteva zile de blocare a traficului pe Defileul Jiului pentru lucrări care nu se desfășoară, şefii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România au decis să se revină la situația anterioară. Po0trivit estimărilor, spaniolii de la Copisa nu vor termina în 2015 lucrările. Lucrările de modernizare a Drumului Naţional 66 Bumbeşti-Jiu – Petroşani au o valoare de aproape 185 de milioane de lei. Contractul a fost câştigat de un consorţiu condus de societatea spaniolă Copisa Constructora Piraneica, în colaborare cu firmele Chirulli Andrea Impresa Individuale (din Târgovişte) şi Coremi Inter SA (din Târgu Jiu). Drumul Naţional 66, în lungime de 32,5 kilometri, face legătura între judeţele Gorj şi Hunedoara.

 

Potrivit cotidianului GORJ-DOMINO,  deşi nu erau pregătiţi să reia lucrările, motivând neînţelegeri care vizau relaţiile cu firmele care au subcontractat lucrări, spaniolii au solicitat nici mai mult nici mai puţin decât închiderea completă a traficului în Defileul Jiului. Constructorii au motivat faptul că la patru zile lucrătoare, din cauza celor două ore de trafic deschis zilnic, era pierdută o zi de muncă. Autorităţile locale şi conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România au fost tentate luna trecută să accepte condiţiile puse de spanioli, dar şi-au dat seama că este mai bine să fie instituite vechile restricţii. Au avut dreptate, pentru că spaniolii nu erau pregătiţi să reia lucrările, deşi vremea le permitea şi le permite. Pentru a nu fi penalizaţi şi a se încadra în termenul de finalizare a lucrării, constructorii au propus, de asemenea, turnarea stratului de uzură în lunile noiembrie şi decembrie 2015, însă propunerea a fost respinsă. Practic, în momentul de faţă, constructorul Copisa a pierdut peste o lună de zile în care se puteau executa o serie de lucrări care presupuneau închiderea traficului.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România nu va reuşi să inaugureze anul acesta decât DN 66, pe tronsonul Rovinari – Bumbeşti-Jiu, care este executat în prezent în procent de 80%. La tronsonul din Defileul Jiului nu a fost executat nici măcar 50%. „Din păcate, aproape sigur Defileul Jiului nu va fi gata anul acesta. Bine că au fost ridicate la timp restricţiile. Noi vrem să mergem pe şantier şi să vedem muncitori la lucru – nu câţiva pe ici, pe colo. Atunci nu are sens să blocăm drumul degeaba. Sunt foarte mulţi transportatori care duc marfă pe ruta respectivă. Rutele ocolitoare sunt lungi. Sunt în plus 200 de kilometri. Avem nevoie de acest drum de la nord la sud, pentru investitori. Domnul Narcis Neaga a anunţat că va veni la Târgu Jiu. A insistat să facă această deplasare înainte de Paşte pentru că este interesat de ce se întâmplă cu acest drum. Mai avem să îi prezentăm o situaţie legată de noua centură, să vedem exact cum se va soluţiona problema exproprierilor şi care va fi traseul şoselei. Am mai cerut finanţare şi pentru Târgu Jiu – Baia de Aramă. Marea nemulţumire rămâne pentru toată lumea Defileul Jiului. Constructorii riscă penalizări. Au venit cu nişte grafice necorespunzătoare. Se plâng de faptul că au probleme cu subcontractanţii. Nu este vina cuiva că au probleme. Ei trebuie să execute lucrarea. Nu sunt probleme cu finanţarea. Ei trebuia să îşi rezolve problemele tehnice pe perioada de iarnă, nu când trebuie să lucreze”, a precizat prefectul de Gorj, Alin Văcaru, pentru cotidianul citat.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s