Sebastian Ghiță nu scapă de procurorii DNA

PoDeputatul Sebatian Ghiță s-a ales cu un nou dosar, fiind urmărit penal de procurorii DNA Ploiești pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani. Acuzațiile par să fie puțin forțate dacă ne gândim că valoarea mitei pentru primarul din Ploiești este cam aceeași cu alocația edilului față de o echipă de baschet.

Sebastian Ghiță este acuzat că i-a dat mită o casă fostului primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, la cererea acestuia din urmă, pentru ca edilul să aloce fonduri publice pentru echipa de baschet pe care deputatul o susținea.

Potrivit procurorilor, pentru a disimula provenienţa casei, Sebastian Ghiță și Iulian Bădescu, cercetat în același dosar, au semnat un contract fictiv.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
BĂDESCU IULIAN, primar al municipiului Ploiești, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– luare de mită,
– abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit,

GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat în Parlamentul României, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– dare de mită,
– instigare la abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit,
– spălare de bani.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, suspectul Bădescu Iulian, în calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea suspectului Ghiță Sebastian Aurelian, a acordat unui club sportiv, susținut de acesta din urmă, o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unității administrativ teritoriale cât și un folos necuvenit, obținut de asociația respectivă.
Această finanțare a avut loc în contextul unei selecții de proiecte privind programul,,Promovarea sportului de performanță”, organizată, în baza legii privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, de către Clubul Sportiv Municipal Ploiești (instituție aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploiești).
Pentru alocarea sumei respective de bani, suspectul Bădescu Iulian a pretins și primit de la suspectul Ghiță Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploiești, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care suspectul Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei.
Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de cei doi suspecți.
În perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian, a disimulat adevărata natură a provenienței a imobilului, prin efectuarea unor plăți (reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, către o societate administrată în fapt de suspectul Bădescu Iulian.
Ulterior, această sumă de bani a fost transferată de suspectul Bădescu Iulian către o altă societate controlată de suspectul Ghiță Sebastian Aurelian, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită”.

Sebastian Ghiţă, cercetat deja sub control judiciar pentru corupţie, a venit, marţi, la sediul DNA Ploieşti, unde i s-au adus la cunoștință noile acuzații.

Întrebat dacă a dat vreodată mită, deputatul a negat şi a refuzat să răspundă altor întrebări legate de finanţarea echipei de baschet Asesoft cu bani de la bugetul local al Ploieştiului.

La ieșirea de la DNA Ploiești, Ghiță a declarat, marți, că echipa CSU Asesoft Ploiești nu i-a aparținut niciodată.

„Acuzațiile aduse primarului Bădescu și mie țin de finanțarea echipei de baschet din Ploiești. Chiar dacă această echipă nu mi-a aparținut niciodată, procurorii verifică (…) felul în care această finanțare a fost acordată echipei de baschet din Ploiești, presupunându-se că l-am instigat pe primar să ofere această finanțare. (…) Echipa se cheamă CSU Ploiești. (…) Ca orice firmă din România, și firma Asesoft, în limita acelor sume prevăzute de lege, trei la mie din cifra de afaceri, nu mai mult de 20% din impozitul pe profit, această firmă a sprijinit echipa de baschet. La fel ca primăria, la fel ca multe alte firme, și sponsorul trecut pe tricou era Asesoft”, a spus Ghiță.

„Sunt mândru de ce am făcut cu echipa de baschet și cu susținerea pe care i-am acordat-o. Am prezentat proiectul autorităților centrale, (…) am discutat cu foarte mulți oameni de afaceri și am încercat să le explic că cei trei la mie îi pot dirija către echipa aceasta (…). Tocmai pentru că, la un moment dat, în societate a apărut ideea că o astfel de discuție cu un om de afaceri poate să se transforme, după interpretarea procurorilor, în trafic de influență sau în șantaj sau într-o altă acuzație, v-am spus de ceva luni că mă voi opr”, a spus Sebastian Ghiță.

De asemenea, deputatul a declarat, răspunzând unor întrebări, că a avut o relație de prietenie cu fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, pe care îl cunoaște de 10-15 ani, dar și că nu are foarte multe detalii despre acuzația potrivit căreia l-ar fi mituit pe fostul edil.

„Una dintre acuzații vizează achiziționarea de către primarul Bădescu, printr-o firmă la care era acționar, de la o firmă pe care se presupune că o controlez, a unei case. Nu am detalii foarte multe, pentru că la firma aceasta am fost acționar în urmă cu foarte mulți ani. Nu am responsabilitatea directă în firme, am mai spus-o, și presupunerea că eu aș controla firma trebuie la sfârșit și dovedită”, a spus Ghiță.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s