Ansamblu Brâncuși de la Târgu-Jiu a rămas la poarta UNESCO

Ansamblul-sculptural-Constantin-BrancusComitetul Patrimoniului Mondial UNESCO s-a întrunit  la Bonn în Germania și a dat verdictul în legătură cu mai multe situri din toată lumea. Printre acestea s-a aflat și Ansamblul Brâncuși, care a fost respins categoric, refuzându-se și o nouă aplicare într-un viitor apropiat, informează psnews.ro.

Potrivit presei locale din Gorj, UNESCO a decis că nu se mai poate reveni cu o nouă candidatură a Ansamblului Brâncuși pe Lista Patrimoniului Mondial, întrucât nu este cunoscut, nu formează un tot unitar, suferă la capitolul autenticitate și nu este o operă de geniu, în integralitatea sa, asta deși a fost realizat de unul dintre cei mai mari sculptori ai tuturor timpurilor.

Presa susține că respingerea este datorată în mod special faptului că dosarul depus la UNESCO a fost făcut foarte prost, nu a fost cooptate personalități culturale care să susțină cauza. Deși Guvernul a alocat sume mari de bani pentru acest proiect, se pare că dosarul a fost făcut de Institutul Național al Patrimoniului, iar din echipă a făcut parte i viceprimarul Iulia Vână, cea care s-a făcut remarcată prin decizia spălării Porii Sărutului cu un jet de apă, ceea ce a dus la degradarea obiectivului.
Mai mult, primarul Florin Cârciumaru a declarat, potrivit gorjnews.ro că dosarul a fost retras înainte de a fi notat. Totuși, pe internet apar documentele care arată punctajul luat de Ansamblul Brâncuși.
Comitetul care evaluează dosarele depuse pentru introducerea unor obiective în patrimoniu mondial operează cu patru verdicte posibile: 1. propune înscrierea bunului evaluat pe Lista UNESCO; 2. propune să se aplice din nou, în anii viitori; 3. propune amânarea intrării pe Lista UNESCO, până la remedierea unor neajunsuri; 4. respinge categoric candidatura și propune neînscrierea. Ansamblul Brâncuși a primit cel mai mic calificativ posibil.(Sursa psnews.ro)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s