RAAN-ul se autodizolvă până la primăvară

RaanCreditorii Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) au aprobat la începutul acestei săptămâni  planul de disponibilizare propus de administratorul judiciar Tudor&Asociații, a declarat pentru Agerpres liderul de sindicat Alexandru Tanase. Potrivit acestuia, din 1 octombrie 2015 vor fi disponibilizati 1.525 de salariati, iar incepand cu 31 martie 2016, alți 520 de salariati. Acestia vor primi, pe o perioada de 12 luni, câte 1.740 lei pe lună ca venit lunar de completare, iar pentru alte 12 luni, câte 1.200 de lei. RAAN Turnu severin are în prezent 2400 de salariați.
 De câteva săptămâni, salariații RAAN Turnu Severin au ieșit în stradă pentru a-și cere salariile restante și bani de la Guvern pentru o închidere controlată a platformei.Creditorii Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) au aprobat la începutul acestei săptămâni  planul de disponibilizare propus de administratorul judiciar Tudor&Asociații. „Acum așteptăm ca, în ședința de Guvern de miercuri, 29 iulie, să se aloce fondurile necesare pentru punerea în practică a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 36/2003 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protectie socială acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective”, a precizat liderul de sindicat menționat.

Acesta  a mai arătat că speră, ca tot miercuri, guvernul să aprobe si bani pentru plata salariilor restante a tuturor salariaților RAAN si soluționarea cererilor inaintate cu ocazia mișcărilor de stradă care s-au organizat la Drobeta Turnu Severin si platformele industriale Romag-Termo si Romag-Prod, în perioada 13-24 iulie 2015.

În timpul desfășurării adunării creditorilor, aproximativ 100 de angajați au mărșăluit în fața sediului RAAN pe trecerea de pietoni, blocând la intervale de zece minute traficul rutier, în speranța că doleanțele lor fi în atenția celor de a căror decizie atarna viitorul statutului lor de angajati.

Guvernul a mai luat în acest an și alte măsuri în favoarea RAAN. Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri trebuia să asigure din bugetul de stat contravaloarea cantităților de cărbune necesare Regiei Autonome pentru Activități Nucleare Drobeta Turnu-Severin (RAAN) până la 1 septembrie 2015, potrivit unei prevederi incluse în Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative. Măsura luată de Guvern astăzi are în vedere oprirea controlată și în condiții de siguranță a producției de apă grea. De asemenea, potrivit actului normativ, vor fi asigurate fondurile necesare pentru restituirea împrumuturilor acordate RAAN. În acest sens, în 2015, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pot fi alocate fonduri suplimentare pentru Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.

Totodată, Ordonanţa de Urgenţă amintită stipulează că Ministerului Afacerilor Interne îi pot fi alocate fonduri suplimentare pentru constituirea stocurilor rezervă de stat de apă grea, mai stabilește Ordonanța de Urgență. Urmare a acestei prevederi,  a fost aprobată o Hotărâre de Guvern care prevede suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2015, cu suma de 30 de milioane de lei, pentru achiziția de apă grea de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS). Suplimentarea se va face din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Conform prevederilor legale privind constituirea rezervelor de apă grea destinate unităților 1-4 de la Centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Problemelor Speciale (ANRSPS) preia de la RAAN cantitățile necesare de apă grea.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s