Fostul lider al minerilor, Viorel Temelescu, pus sub acuzare pentru prima Mineriadă

temelescuViorel Temelescu, fostul vicepreședinte al Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia (USMO), a fost pus sub acuzare de procurorii militari în dosarul „Mineriada“, în care este urmărit penal și Ion Iliescu, pentru infracțiuni contra umanității. Temelescu era în iunie 1990 lider de sindicat la Exploatarea Minieră Motru. Acesta este acuzat, alături de alți lideri de sindicat, pentru că a organizat deplasarea în Capitală a minerilor din Valea Jiului. În acest dosar, oamenii legii au pus sub acuzare și un ofițer în rezervă din Gorj. Este vorba de Dumitru Bondoc, care la momentul respectiv era militar activ la Secţia de Informaţii Gorj-Biroul Motru.

Viorel Temelescu a fost scos de sub urmărire penală, în dosarul mineriadei din 1990, în urmă cu şase ani, fiind cercetat iniţial pentru subminarea puterii în stat, iar apoi pentru tratamente neomenoase, genocid şi distrugere. „E mult timp de atunci, eram un tânăr naiv. (…) A trecut mult timp de la aceste evenimente, noi am ajuns în Bucureşti la spartul târgului, pe 14 iunie seara, iar pe 15 ne-am şi întors. Sunt multe secrete ale acestei mineriade care nu cred că vor fi spuse vreodată”, a declarat, în 2009, în presă, Viorel Temelescu.

În acest an, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul evenimentelor din iunie 1990.

În același dosar, procurorii militari au decis începerea urmăririi penale față o serie de demnitari, lideri de sindicat, directori și lideri de sindicat din minerit: Miron Cozma, fost preşedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”, Cornel Burlec Plăieş, fost ministru adjunct al Ministerului Minelor, Gheorghe Dobre, fost director Regionala CFR Craiova, cpt. (rez.) Nicolae Cămărăşescu, fost inginer la Exploatarea Minieră Aninoasa, Ştefan Bacs, fost lider de sindicat la Mina Lonea, Nicolae Ciocan, fost lider de sindicat la Exploatarea Minieră Deva, Nicolae Stanca, fost director Exploatarea Minieră Deva, Nicolae Miclăuş, fost lider de sindicat la Exploatarea Minieră Ţebea, Petre Doroftei, fost director E.M. Ţebea, Petru Braiţ, fost lider sindical la E.M. Petrila, Matei Drella, fost lider sindical la Mina Bărbăteni, Gheorghe Marchiş, fost director la E.M. Petroşani, Ioan Constantin Ilinescu, fost inginer E.M. Aninoasa, Gheorghe Soltănel, fost irector E.M. Comăneşti.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.