DNA-ul cel mare, cel mai tare din parcare!

DNAProcurorii anticorupție par să fi terminat spețele foarte dificile și s-au întors tot spre cei condamnați. Pentru că aceștia ar putea ieși cu 30 de zile mai devreme pentru cărți care se pare că nu le-au scris, autorii și coordonatorii ar putea fi acuzați de favorizarea făptuitorului.

Coordonatorii cărților scrise din penitenciar de deținuți ar putea fi acuzati de favorizarea făptuitorului dacă în urma anchetei pe care a început-o DNA în legătură cu modul în care acestea au fost elaborate și au condus la scurtarea perioadei de detenție.

Dintr-o notă întocmită de Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și din datele existente în spațiul public procurorii au identificat elemente care infirmă caracterul științific al cărților scrise în penitenciar. În cazul elaborării de lucrări științifice, deținuții pot beneficia de o reducere cu 30 de zile a pedepsei, pentru fiecare lucrare științifică. DNA consideră  că, pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate.

Procurorii suspectează că recomandările date de unele cadre universitare prin care atestau relevanță științifică a unor lucrări au avut caracter formal, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea autorilor asupra temelor. Mai mult, procurorii susțin că în unele cazuri recomandările sunt identice.

”Alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări și să le includă în evidența unor conferințe științifice internaționale, în condițiile în care activitatea de elaborare desfășurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare. Se observă că ar exista o discrepanță între prestigiul presupus al unei asemenea manifestări și implicarea reală a autorului, care a determinat ca fiecare oră de activitate să reducă durata pedepsei executate cu câte 30 de zile”, se arată în comunicatul DNA.

Totodată, ar fi existat persoane care au acceptat să elaboreze lucrări cu un aparent caracter științific și care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate. Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore și 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană, mai susțin procurorii.

Și reprezentanții unor edituri sunt vizați de Ancheta DNA pentru că au acceptat publicarea lucrărilor fără a se raporta în niciun fel la valoarea științifică acestora și interesul pieței de carte, în tiraje infime, care nu au fost puse în vânzare în circuitul comercial obișnuit. ”Modalitatea atipică de încheiere și executare a contractelor în raport cu celelalte lucrări publicate de aceleași edituri demonstrează că aceste persoane nu ar fi acționat în scopul pentru care a fost înființată persoana juridică, ci exclusiv pentru a împiedica executarea pedepsei în condițiile stabilite de instanță”, mai precizează DNA.

Ancheta vizează și funcționari din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor care ar fi acceptat susținerile condamnaților și le-ar fi acordat beneficiul legal menționat, în lipsa oricărei cenzuri cu privire la temeinicia acestora. Astfel, au existat situații în care persoanele condamnate nu figurau în tabelele de pontaj sau au elaborat în același interval patru lucrări științifice în paralel, împrejurări care arată că era în mod obiectiv imposibil să fie autorii acestor opere.

În luna decembrie 2015, doar la Penitenciarul Rahova erau în curs de elaborare 46 de lucrări pretins științifice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s